Type Here to Get Search Results !

Епископ Кирило: У Цркви Божјој сви ми имамо неко место

 

Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички г. Кирило богослужио је јутрос, уз саслужење барског свештенства, у Саборном храму Светог Јована Владимира у Бару.

У литургијској бесједи Владика је тумачио данашњу јеванђелску причу о талантима.

“Бог дарује различите дарове људима. Некоме дар вјере, некоме дар пророштва, некоме дар призивања или изгоњења духова, некоме дар исцјељења, некоме дар учитељства и тако даље. И у Цркви Божјој сви ми имамо неко мјесто”, подсјетио је Владика Кирило.

Додао је да се све то складно уграђује у Цркву Божју.

“Међутим, у овом свијету постоји, а постојао је и у небеском свијету, бунт против те неједнакости. Та идеја једнакости, о којој смо много слушали у нашој недавној историји јесте лијепа и пповезана је дјелимично и са социјалном правдом и с хришћанским милосрђем, али некада умије вјешто да се подметне као идеја лажна, као револуционарна, за разрушавање неког друштва, идеја антибожанска”, нагласио је Владика буеносајрески.

Подсјетио је на сатанину побуну у Њешевој Лучи микрокозма и сатанску идеју подјеле власти с Богом у име једнаких права за све.

“И људи то, нажалост, испуњују. И, наравно, у том свом испуњавању гријеше, разарају друштва, уништавају личности. Ми знамо да су милиони бираних интелектуалаца, вјерника, свештеника, епископа пострадали због те идеје на нашим просторима и на територији тадашњег Совјетског Савеза”, објаснио је он.

Владика Кирило је рекао да данас страдају многи народи и цивилизације због насилног увођења демократије.

“Каква је то демократија и слобода, ако се она насилно уводи, ако се због тога уништавају градови и државе, убијају људи и народи. То је далко од Христа и Његовог јеванђеља”, казао је он.

Подсјетио је на Христове ријечи: Идите и учите све народе крстећи их у име Оца и Сина и Светога Духа.

“Али није рекао: Елиминишите их ако неће да се крсте. То није рекао. Тако ћете познати да ли је нека теорија блиска јеванђељу и хришћанству. Ако та теорија има у себи насиље, та теорија није Божја, није блиска хришћанству”, објаснио је Епископ Кирило.

Кроз причу о талантима, казао је Владика, Господ хоће да нам каже да имамо различите дарове, по нашој моћи нам Бог даје дарове.

“Али нам даје дарове довољне за наше спасење. Свак је добио дарове који су му довољни за спасење. Сви смо добили оно што је потребно по промислу Божјем за наше спасење, али Бог од нас очекује рад. Не можемо да сједимо и да кажемо: Бог ће мене спасити. Значи, наше спасење се одвија у синергији – да уложимо труд, енергију, снагу да покажемо и дјелатну љубав према Богу, а не само: ја вјерујем, ја ћу да сједим и одмарам и Бог ћемене да спасе. Ако смо већ све добили на дар, треба и ми да будемо дародавци, да умножимо тај таланат”, закључио је Владика Кирило.

На крају је архијерејски намјесник барски протојереј-ставрофор Слободан Зековић зблагодарио Владици Кирилу на данашњој служби у барском саборном храму.

“Хвала вам, драги Владико, на вашој љубави, хвала вам на лијепим поукама јеванђелским, и да нам увијек у радости долазите у овај храм и град. И да вас тамо, на другом крају свијета прати благослов Светога Јована Владимира и да вам он буде на помоћи у тој, нимало лакој служби коју обављате у далеком свијету”, рекао је отац Слободан Зековић.


Извор: Митрополија црногорско-приморска