Type Here to Get Search Results !

IX међународни фестивал “Вера и слово”: „Црква у свету који се мења: изазови и поуке из дигитализације“

У Москви је 19. октобра 2021. године одржана званична церемонија отварања IX међународни фестивал “Вера и слово” на тему „Црква у свету који се мења: изазови и поуке из дигитализације“, који се од 18. до 22. октобра одржава по благослову Његове светости Патријарха московског и целе Русије г. Кирила, а у организацији Синодалног одељења за црквене односе са друштвом и медијима.


Обраћајући се скупу, председник Синодалног одељења за односе Цркве са друштвом и медијима Владимир Легоида је приметио да је за три године које су прошле од последњег фестивала “Вера и реч”, прошла читава ера, а много тога што данас изгледа познато, раније нисмо могли замислити: „Нисмо случајно изабрали тему фестивала, она указује на главна питања, ако узмемо земаљску димензију живота, са којом смо данас суочени, када је брзи развој информационих технологија буквално почео да мења наше животе сваки дан.”

Према његовим речима, пре пандемије скоро да нисмо користили многе од сада коришћених комуникационих алата, који нам, како се показало у пракси, отварају веома велике могућности.

„Пандемија нас тера да изнова размишљамо да нам је све дозвољено, али није све корисно. Чини ми се да се ништа није променило од патристичких времена, и да нас опозициона „употреба – злоупотреба“ и данас дефинише. Алат је неутралан, све зависи колико је могуће од тога како, за шта и колико ефикасно ћемо га користити ”, рекао је В.Р. Легоида који је пожелео да дани фестивала прођу у конструктивној братској атмосфери.

На крају свечане церемоније отварања, учесницима фестивала се путем видео записа обратио потпредседник Владе Руске Федерације за дигиталну економију и иновације Д.Н. Чернишенко. Он је напоменуо да се током свог постојања фестивал већ остварио као важан формат комуникације и интеракције и указао на његову запажену међународну димензију јер је овога пута окупио госте из земаља Грчке, Црне Горе, Србије и Либана.

Такође, потпредседник Владе Руске Федерације приметио је релевантност теме овог фестивала “Црква у свету који се мења: изазови и поуке дигитализације”:

“На вама, драги учесници, лежи мисија компетентног, исправног саопштавања својих резултата људима. Црква придаје велики значај својој улози у савременом информационом простору, а то одражава и пажња Његове светости Патријарха Кирила на фестивал. Не сумњам да ће директна комуникација са њим постати незабораван догађај за све учеснике. Желим вам да, након резултата фестивала, спроведете нове информативне пројекте. Будите здрави, чувајте се и Бог вас благословио! ”

Након званичног отварања почела су предавања и панел дискусије у више атријумских просторија.

Током трајања фестивала до 22. октобра биће одржано 20 панел дискусија на разноврсне сродне теме, док је вечерњи термин резервисан за пројекције играних, кратких и дугометражних документарних филмова.

панел дискусије и то: “Фанарове акције у Украјини: одраз у медијском простору”. Радионица: “ТикТок” и “Фејсбук”. Округли сто “Лаж у ери дигитализације”. Округли сто “Сарадња Цркве и државе у пандемији”. Презвитер Игор Палкин о фотографији. Округли сто “Пуцање у школи: превенција и помоћ жртвама Цркве”. Састанак чланова Савета свештеника-блогера при Одељењу за црквене односе са друштвом и медијима. Приказивање филма “Грех” и разговор о филму са аутором.

За данас, 20. октобар планирано је више панел дискусија, радионица, округлих столова, предавања на теме: “Фанарове акције у Украјини: одраз у медијском простору”, “Телеграм канали” “ТикТок” и “Фејсбук”, “Лаж у ери дигитализације”, “Пуцање у школи: превенција и помоћ жртвама Цркве” “Сарадња Цркве и државе у пандемији”, “Телеграм: Православна и друштвено-политичка агенда”… Свештеник Игор Палкин о фотографији, Марија Коровин и Антонина Маги Вести на ТВ каналуСПАС “Како формирати информативни дневни ред у епархији “

У оквиру програма предвиђен је састанак чланова Савета свештеника-блогера при Одељењу за црквене односе са друштвом и медијима  и састанак са Марином Ахмедовом, као и  пројекција филма “Грех”.


Извор: Митрополија црногорско-приморска