Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије: Патријарх Иринеј је оставио дубоки траг у сећању нашега народа

 

Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је јутрос у Цетињском манастиру годишњи помен светопочившем Патријарху српском Иринеју. Саслужвала му је братија Цетињског манастира. У архипастирском слову Митрополит Јоаникије је рекао да је Патријарх Иринеј оставио дубоки траг у сјећању нашега народа.


“Он је дошао послије Патријарха Павла, кога је народ још за вријеме живота, а сада посебно, поштовао као свеца. И он је имао много заједничкога са својим великим претходником”, рекао је Владика Јоаникије.

Казао је да је Патријарх Иринеј у својим младим данима, још као лаик Мирослав учествовао и говорио на чувеним богомољачким саборима и тамо био запажен.

“А кад би као старац говорио народу о вјери, његова једноставна ријеч, али ријеч пуна вјере и искуства духовнога допирала је до срца народа. Ту ријеч су разумијевали сви”, казао је он.

Додао је да је народ, када би говорио Патријарх Иринеј, исто као и када би говорио његов претходник Патријарх Павле, дисао једним срцем и једним духом.

“Он је у тим моментима заиста показивао да је стуб вјере православне, носилац наслеђа светосавског и велики свједок”, нагласио је Митрополит црногорско-приморски.

Подсјетио је такође да је блаженопочивши Патријарх Иринеј као Епископ нишки за тридесет година у тој епархији оставио неизбрисив траг.

“А онда, као Патријарх српски, показао је огромну разумност и умјешност руковођења. Био је приступачан и свештеницима и архијерејима. А то много значи када је поглавар приступачан свима, када немају страха да му се обрате сви – од простог човјека, преко монаха, свештеника до епископа. То много значи за јединство Цркве”, истакао је он.

Говорећи о Патријарховој љубави према богослужењима рекао је да је њега богослужење кријепило.

“Дивили смо се његовој енергији. Нијесмо имали снаге да толико издржимо. У свему је био умјерен: у ријечи, у јелу и пићу, трезвен. Никада нијесмо могли примијетити да као старац некад нешто заборави. Ја то никад нијесам примијетио”, рекао је Митрополит Јоаникије.

Патријарх Иринеј је, казао је Владика, био трпељив.

“Поднио је он и од нас архијереја, врло често на Архијерејском сабору и неке критике. Тога бива, супротстављају се мишљења. Он је то тако подносио што би био изнад тога, није замјерао, није злопамтио. Знао је једино понекад касније уз кафу да се нашали”, казао је Владика Јоаникије.

Митрополит Јоаникије је посебно нагласио да је блаженопочивши Патријарх српски Иринеј знао да каже снажну и лијепу ријеч о Косову.

“То је избијало из његовога срца. Он је тада говорио као ректор Призренске Богословије гдје је дуго боравио. Он је носио то косовско наслеђе и свједочио га више пута врло снажно, убједљиво, јако. И тако је и отишао”, закључио је Митрополит Јоаникије.


Извор: Митрополија црногорско-приморска