Type Here to Get Search Results !

Хајдемо у Витлејем: Приказ 298. броја "Светигоре"

 

Са доласком Божића, најрадоснијег празника, Светигора ће обрадовати своје читаоце занимиљивим и садржајним 298. бројем. Овај образник за вјеру, културу и васпитање Митрополије црногорско-приморске отвара Божићна посланица СПЦ. „Божић је дан у који нам се открива једино ново под сунцем“, ријечи су митрополита Амфилохија из божићне бесједе, која је једна од три текста о Божићу у овом броју. Док Милош Црњански илуструје однос великог празника и духа модерног времена, Свети владика Николај (Велимировић) нас зове „Хајдемо у Витлејем“.


Тема број два овога броја је 200 година од рођења Ф. М. Достојевског, којом се баве протојереј др Никола Маројевић, протојереј Слободан Лукић и др Миодраг Чизмовић.

Трећа крупна тема, која је начета, о којој ће се писати у наредним бројевима, јесте капела на Ловћену, у коју читаоце уводи Рајо Војиновић текстом „Рат с Ловћенским Тајновидцем“. Ових дана штампано је обновљено и допуњено издање „Сумрак Ловћена“. Тај сумрак разгрћу блистави умови, какав је био и поменути Милош Црњански, а његова успомена „Његошев гроб“ публикована је у новој Светигори.

У вези са годишњицом  преноса моштију Светог Василија Острошког из манастира Острог у Никшић, 21. децембра 2019, када је светитељ устао у одбрану светиња, јеромонах Владимир (Палибрк) написао је текст „Свети Василије и насиље еклисијалног инжењеринга“.  Оно што је Свети Василије код нас, то је Свети Спиридон код Грка, који је  недавно прослављен, а на чијој је прослави на Крфу био митрополит Јоаникије. Догађај је описан у репортажи „Вјекови испуњени Светитељевим чудесима“.

Светигора је објавила други дио есеја проф др Драге Бојовић о проблему родно-сензитивних форми у српском језику; други дио излагања др Васиља Јововића о Стојану Ковачевићу; трећи дио о моштима Светог Харалампија мр Смиље Влаовић. Публикована је и повијест о моштима Светог Димитрија у Италији. Ту је и проповијед патријарха Кирила „Захваљујем Богу за значајне промјене у нашем животу“.

Поводом штампања капиталне публикације Јована Маркуша „Црна Гора кроз историјска документа – народ, језик, Црква и држава“, Светигора је пренијела ријеч др Гордане Крцуновић.  Богатство текстова допунили су архив и хронике из Митрополије.

У Светигорин поменик уписани су примјери чојства нашега доба – велики љекар др Божидар Бојовић и велики епски пјесник Божо Ђурановић, који су нас недавно напустили.

Светигора преноси и разговор са Александром Нинковић о нашим великанима из научног свијета који су носећи вјеру у срцу промијенили цивилизацију. А свако од нас са вјером може мијењати свијет, ма и на путу до храма. У запису „На путу до храма“ ђакон Павле Љешковић каже да нас литургија преображава и охрабрује да кренемо путем покајања. А искрено биће преобразиће и саме ријечи: Мир Божји, Христос се роди, ваистину се роди!


Марија Живковић