Type Here to Get Search Results !

Недељно и славско торжество у требињском Саборном храму

 

Данас, када прослављамо једног од првих и највећих међу Епископима цркве Христове – Светог Игњатија Богоносца, једног од првих међу српским Владикама – Св. Архиепископа Данила II, празнујемо и дар којим је Бог почаствовао човјека позвавши га да учествује у стварању – Оце.


Звучни запис беседе


У требињском саборном Храму, Владика Димитрије угостио је Владику Григорија, који је началствовао Светом Литургијом. Саслуживали су тврдошки игуман Сава (Мирић), свештеници: Радивоје Круљ, Благота Васиљевић, Небојша Коловић, Стеван Дурић и братство Саборног храма.

Владика Григорије започео је еванђељску бесједу, говорећи о Светитељу мале антиохијеске цркве који се није уплашио свемоћног владара тадашњег свијета, цара Трајана, већ је будући смирени старац у себи гајио јединствену жељу која ”пониженог подиже, а гордог и силног обара”, јер је савршено знао да свим бићем тежи ка Христу, који је остварење сваке жеље и наде. На крају је пожелио да у сваком човјеку затрепери жеља да крене ка Оцу Небеском, којем нас Христос приноси благодаћу Духа Светога.

Након Божанске службе Владика Димитрије честитао је крсну Славу Владици Григорију, који се захвалио на гостопримству и прилици да богослужи у Требињу, затим су Владике, поводом празника, дјецу частиле слаткишима.


Извор: Епархија захумско-херцеговачка и приморска