Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије: Треба да будемо доследни у својој вери!

 

У Недељу Светих Отаца, 28. по Духовима, Преосвећени Епископ ваљевски Г. Исихије началствовао је Светом Архијерејском Литургијом у Храму Васкрсења Христовог, уз саслуживање свог заменика протонамесника Филипа Јаковљевића, архијерејског заменика Епископа шабачког Г. Лаврентија архимандрита Нифонта и свештенослужитеља епархија Шабачке и Ваљевске. По благослову Епископа Лаврентија, Владика Исихије у презвитерски чин је рукоположио досадашњег  ђакона Јована Секулића, клирика Шабачке епархије који ће у њој и службовати.

У овој недељи наша Света Црква прославља Оце по телу Господа Христа, који су живели пре Његовог рођења – доласка на свет у обличју човека и пре домостроја спасења који је Он извршио. Свето јеванђеље по Матеју (1, 1- 25), у данашњем дану читано у храмовима, приказује шеснаест колена дуг родослов Спаситеља (од Аврама до Праведног Јосифа) и Његово рођење у телу од Пресвете Богородице. Важно је да установимо спону између ових личности и Господа Христа. Та спона није симболичка или измишљена, већ непосредна. Они су живели вером у долазак Спаситеља и зато их у недељу пред Божић прослављамо, рекао је Владика Исихије у празничној проповеди заснованој на јеванђељском одломку о родослову Господа Исуса Христа.

Сви (Оци) су завршили у смрти и аду, јер су до тада душе свих упокојених ту одлазиле. Њихова вера надилази смрт. На крају Господ долази у овај свет и врши домострој спасења. Он прима телесну смрт ради греха наших да бисмо коначно победили грех, смрт и ђавола. Силази у ад и све који су вером живели изводи из ада са свим праведницима. Спасење се догодило, а ми само треба да будемо доследни својој вери која је од Светих Отаца објашњена у Цркви, изложена у догматима и поштована од свих нараштаја православних – рекао је Владика Исихије, тумачећи јеванђељске стихове који говоре о прецима Господа Христа.

Огромну веру видимо и код Пресвете Богородице, која управо вером прима благовест од Светог архангела Гаврила и код њеног смиреног заручника Јосифа, који верује да је плод Свете Дјеве од Духа Светога.

Велики ранохришћански теолог Свети Јован Златоусти нас учи да њиховом вером верујемо, као и вером светих који су дошли у годинама после њих, поучио је ваљевски архијереј.

Нама је важно да живимо по вери, љубави и нади. Сабирамо се у храму на Светој Литургији и наше вера и нада се испуњавају, јер се сједињујемо са самим Господом и једни са другима у свези љубави, причешћујући се пречистим телом и крвљу Господа Христа и постајемо деца Свевишњега, усиновљена кроз Исуса Христа – закључио је Владика Исихије. Своје празнично слово, он је заокружио молитвом Богу да нам свима помогне да живимо вером праотаца и заједно са њима се нађемо пред лицем Господа Христа и уђемо у васкрсење живота.

Примери те вере јесу и Божји угодници чија су имена уписана у данашњем дану у календару СПЦ: Свети Игњатије Богоносац, Свети Јован Кронштатски и Архиепископ Данило други, велики оци Цркве у различитим периодима историје.

Свештенику се обраћамо са „оче“ не само зато што је он духовни отац својој пастви, већ тиме исповедамо да смо сви деца Божја. Свештеничка служба носи обиље изазова и тешка бремена, на шта је верни народ данас подсетио новорукоположени свештеник Јован Секулић. Честитајући му, Владика Исихије пожелео је да га Господ увек крепи и да добро води своје будуће парохијане.

Будући да је још увек у току Божићни пост, велики број верника приступио је Светој тајни причешћа. Свештенство саборног храма пакетићима је даривало најмлађе учеснике литургијског сабрања.


Извор: Епархија ваљевска