Type Here to Get Search Results !

Епископ Методије богослужио у дробњачком селу Пошћење


Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Методије служио је, на празник Светог мученика Полиевката, у суботу 22. јануара 2022. године, Свету Архијерејску Литургију, у храму Успенија Пресвете Богородице, у селу Пошћење код Шавника.


Звучни запис беседе


По одслуженој Литургији одржан је сабор братства Косовчића и црквено-духовно светковина у славу Светог Саве, првог архиепископа и просветитеља српског, чиме је почело његово празновање у Епархији будимљанско-никшићкој.

Владици је саслуживао архимандрит Исаија (Крговић), игуман манастира Бијела код Шавника, а у молитвеном сабрању учествовао је вјерни народ дробњачког краја и гости традиционалног Светосавског сабора братства Косовчића, који се ове године одржавају 20. пут.

Ријечима архипастирске бесједе обратио се Преосвећени Епископ Методије, честитајући данашњи празник и сабор којим почиње прослављање Светог Саве у Епархији будимљанско-никшићкој из сњеговитих, али дивних и живописних дробњачких села Пошћење и Дужи, гдје ту славу као свог заштитника и покровитеља славе сви Косовчићи.

„То је слава цјелокупног српског православног рода који се исто тако може назвати тим именом Косовчићи“, поручио је Владика.

Освештан је и преломљен славски колач и жито, а потом је одржано традиционално црквено-духовно сабрање у славу Првог Архиепископа српског Светог Саве.

Светосавску бесједу одржао је историчар мр Борисав Челиковић, а у пригодном програму учествовао је историчар мр Томаш Дамјановић, те гуслари, пјесници и етно појци.


Извор: Радио Светигора