Type Here to Get Search Results !

Епископ Херувим: Светосавље нас руководи ка Христу и Цркви Божијој


На дан Светог Саве, 27. јануара 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим служио је Свету архијрејску Литургију у манастиру Успења Пресвете Богородице у Даљ Планини.


Епископу Херувиму саслуживали су архимандрит Мирон (Вучићевић), настојатељ манастира и ђакон Војислав Николић, ђакон при дворској капели Светог првомученика и архиђакона Стефана.

Епископ Херувим честитао је славу сабранима и проузнео беседу:

-Нека је на здравље и на спасење данашња Света Литургија у којој прослависмо спомен на Светога Саву. Првог српског архиепископа и учитеља. Светосавље је нешто најлепше што наш народ има, то је наш српски пут ка Христу. Никако другачије не можемо доживети светосавље, његову личност и просветну мисију. Светосавље нас руководи ка Христу и Цркви Божијој. То наше народно богатство упућује нас на Бога, на Цркву и Свето Причешће који су као идеали дубоко укорењени у терминологију самога светосавља. Постоје наравно и злоупотребе светосавља. Светосавље је начин живота у Христу, Који је једини Пут, Истина и Живот. Свети Сава није ходио неким овоземаљским путевима, него оним трновитим путем који води ка Христу, проповедајући и сејући семе Јеванђеља међу нашим народом. Свети Сава је то чинио да би наш народ био обожен и оцрковљен. Све остало могу бити само празне приче и промашена идеологија светосавља које се у том контексту злоупотребљава. Светосавље можемо посматрати једино кроз призму Цркве. Гледајући тако можемо увидети да је светосавље вечно и најлепша је нит која све нас руководи ка јединству, ка заједници, љубави и нади.

Нека би Господ дао да се светосављем руководимо, да нас Свети Сава води у нашим животима и буде пратилац у свим искушењима.

Живи, срећни и благословени били! Амин.


Извор: Епархија осечкопољска и барањска