Type Here to Get Search Results !

Поводом упокојења Епископа Лаврентија (Трифуновића), првог епископа Српске Православне Цркве у Немачкој

 

Епископ Лаврентије (Трифуновић) (1935-2022), први епископ Српске Православне Цркве у Немачкој, упокојио се у 88. години живота у Шапцу (Србија). Током двадесет година, између 1969. и 1989. године, био је духовни поглавар стотина хиљада Срба у Немачкој. Важио је за пријатеља Немачке.


„Његова смрт представља велики губитак за све православне вернике, посебно за мене лично.“ Овим речима коментарише садашњи Српски Православни Епископ у Немачкој, Григорије (Дурић), вест о смрти његовог претходника. Епископ Лаврентије је 1972. године одредио Диселдорф за седиште Епархије. 1979. године је преместио седиште у Химелстир, недалеко од Хилдесхајма. Ту је основао манастир који се и данас налази под јурисдикцијом Српске Православне Цркве.

Епископ Лаврентије је годинама неговао блиске односе са католичком и евангелистичком црквом у Немачкој. Иако је због тога често био критикован у тадашњој Југославији, није мењао своја уверења. Уз подршку некадашњег католичког бискупа у Хилдесхајму, Јозефа Хомајера, покушао је почетком 90-их година да посредује између зараћених страна у сукобима у Босни и Херцеговини.

Епископ Лаврентије је улагао напоре у изградњу добрих односа са јеврејским и муслиманским верским заједницама. У Немачкој је био чест гост на црквеним скуповима и екуменским сусретима; одржавао је контакте са цивилним друштвом.

Епископ Лаврентије је био велики делатник. Заслужан је за штампање и објављивање дела Епископа Николаја Велимировића (1881-1956), којег је Српска Православна Црква прогласила за светитеља 2003. године.

Епископ Лаврентије је, такође, био велики проповедник. Говорио је надахнуто. Његове речи су допирале до срца многих људи, било у Немачкој или у Србији, где се вратио 1989. године.

„Био је харизматична личност и надасве омиљен међу верницима“, речи су Епископа Григорија о његовом претходнику.


Миодраг Шорић

члан Епархијског Управног Одбора

Епархије диселдорфске и немачке


Извор: Епархија диселдорфска и немачка