Type Here to Get Search Results !

Епископ Давид: Литургија је наше ново време које нас преображава


-Свети Игнатије Богоносац - Крсна слава Епископа врањског г. Пахомија-

У навечерје празника Светог Игњатија Богоносца, 01. јануара 2022. године и Крсне славе Његовог Преосвештенства Епископа врањског господина Пахомија, служено је празнично бденије у Саборном храму Свете Тројице у Врању. Бденије је служио Епископ Пахомије, уз саслужење свештенства Епархије.

На сам дан празника Отаца по телу Господа нашега Исуса Христа и Крсне славе 02. јануара 2022. године, литургијским сабрањем у Саборном храму Свете Тројице у Врању началствовао је Његово Преосвештенство Епископ врањски господин Пахомије, уз саслужење Његовог Преосвештенства Епископа брегалничког господина Марка, Његовог Преосвештенства Епископа стобијског господина Давида, игумана Светопрохорске обитељи архимандрита мр Методија (Марковића) и свештенослужитеља Епархије врањске. 

Након прочитаног одељка из Јеванђеља, веома поучном и укрепљујућом  беседом обратио се Његово Преосвештенство Епископ стобијски господин Давид, говорећи да је из свих наведених колена Отаца по телу Господа нашега Исуса Христа изникао Цвет благоухања, Који ће својом екстатичном љубављу спасити свет  и само Његовом љубављу ми можемо истински да љубимо. Такође је напоменуо да је Крсна слава Епископа Пахомија уједно и слава целе богомспасаване Епархије врањске, притом казавши да једна од главних црта теологије Св. Игнатија Богоносца јесте његово учење о јединству Цркве, које је суштинска одлика без које Црква не би могла постојати као Црква. Затим се захвалио домаћину Епископу Пахомију на братској љубави, пожелевши му да своју Крсну славу прославља на много година.

У току Литургије, Његово Преосвештенство Епископ брегалнички господин Марко извршио је чин благосиљања славских дарова и резање славских колача, које је су за ову прилику припремили Архипастир наш Епископ Пахомије и овогодишњи кум славе Отаца господин Александар Савић из Врања.

На крају Литургије, обратио се домаћин славе Епископ Пахомије, изразивши радост и захвалност што смо се у великом броју сакупили у Саборном храму, посебно браћи Архијерејима, пожелевши оно што је суштинско у нашем животу, што Црква охридске Архиепископије чува у данашње тешко време, која је страдала и страда, да остану у јединству са Црквом и истрају на Крстоваскрсном путу којим је ишао Св. Игнатије Богоносац, који би нам требао служити као пример и, подржавајући му, можемо очекивати да нам овај угодник буде на помоћи на путу спасења и посредник пред престолом Господа нашега Исуса Христа. Том приликом је за наредну годину благословио кумство славе Отаца господину Срђану Трајковићу и господину Слободану Петровићу из Врања.

По завршетку Литургије, Епископ Пахомије је извршио доделу Диплома, Похвала и награда награђеним ученицима веронауке основних и средњих школа, као и деци предшколског узраста, а поводом Божићњег конкурса литерарних и ликовних радова.

По завршеној додели награда, у порти храма и у сали Црквене општине Врање организована је трпеза љубави. 


Извор: Епархија врањска