Type Here to Get Search Results !

Архиепископ Макарије благосиљао почетак рада аустралијског парламента

Рад аустралијског федералног парламента отворио је Његово Високопреосвештенство архиепископ аустралијски Макарије, у Цркви Светог Николаја у Камбери.


Ово је догађај од највеће важности за аустралијско друштво, али и за грчку дијаспору и Свету архиепископију аустралијску, будући да је, први пут у историји петог континента да је грчки архиепископ, егзарх Цариградске патријаршије и све Океаније, позван је да отвори овај важни догађај.

Присутни су били премијер Аустралије г. Скот Морисон, вођа опозиције г. Ентони Албанез, сенатори, посланици парламента, министри савезне владе, особље парламента, док је у име Цркве, поред архиепископа, било присутно више грчких архијереја. Церемонији су присуствовали амбасадор Грчке у Аустралији господин Јоргос Папакостас и председник Грчке заједнице Канбере господин Николај Лукаделис.

Архиепископ је у својој бесједи истакао да суштинска улога хришћанства и религије уопште у свијету лежи не примарно у бризи о благостању човјека, већ у добробити за цијело човјечанство. Осврнуо се и на еколошко питање којим се већ деценијама бави Православна црква. Он је подсјетио да је од 1997. године цариградски патријарх Вартоломеј проширио схватање појма гријеха, тако да укључује не само штету коју су људи нанијели другим људима, већ, што је подједнако важно, и штету нанијету цијелој творевини: животињама, дрвећу, ваздуху, земљи и води. Из тог разлога, како је истакао архиепископ, патријарх је већ дуги низ година у први план стављао развој еколошких програма.

Обраћајући се, на крају, предсједнику парламента и посланицима, који су усред многих изазова данашњице позвани да играју кључну улогу у будућности Аустралије, владика их је позвао да промовишу солидарност и дијалог у обављању свог одговорног посла, да би донијели позитивне промјене, како у аустралијском друштву, тако и у широј свјетској заједници.

Након свечаности, која је широко пропраћена у аустралијским медијима, сви присутни су лично поздравили архиепископа Макарија, изразивши захвалност и честитке за организацију догађаја. Том приликом је владика кратко разговарао са премијером и вођом парламентарне опозиције.


Извор: Етос