Type Here to Get Search Results !

Свједочанство бурних дана и светог чина интронизације

Достојан – устоличење Митрополита црногорско-приморског Јоаникија, Митрополија црногорско-приморска ИИУ Светигора, Цетиње 2022. године


Разговор са Радосавом Рајом Војиновићем (Радио-Светигора)


Најзначајнији догађај прошле године у Митрополији црногорско-приморској – устоличење Митрополита црногорско-приморског Јоаникија у трон цетињских митрополита, изискивао је појаву једне публикације која ће будућим нараштајима и историји свједочити о самом догађају и околностима у којима се свети чин обавио. Благословом Његовог високопреосвештенства Митрополита Јоаникија, а трудом главног и одговорног уредника часописа Светигора Радосава Раја Војиновића и њему блиских сарадника, појавила се таква књига на двјеста страна у издању  Митрополије црногорско-приморске ИИУ Светигора, под називом Достојан – Устоличење Митрополита црногорско-приморског Јоаникија.

Књигу поред уводне ријечи приређивача и Саопштења за јавност Светог архијерејског сабора Српске православне цркве сачињава пет поглавља: Дочек изабраног Митрополита црногорско-приморског Јоаникија; Покушај забране устоличења Митрополита Јоаникија у Цетињском манастиру; Дочек Његове светости Патријарха српског Порфирија у Подгорици и устоличење Митрополита Јоаникија у Цетињском манастиру;  Честитке;  Пјесници о устоличењу.

Након мајског засједања Светог архијерејског сабора СПЦ 2021, на којем је будимљанско-никшићки Епископ Јоаникије изабран за 56. епископа осмовјековне Епископије/Митрополије зетске/црногорске/црногорско-приморске и за њеног 41 митрополита који се устоличава на Цетињу, за насљедника блаженопочившег митрополита Амфилохија, народ је са жаром и радошћу дочекао свог новоизабраног духовног вођу у Подгорици, 2. јуна 2021. године. О  том догађају говори се у првом поглављу ове књиге, гдје је објављена бесједа коју је је тада изговорио владика Јоаникије свом вјерном стаду.

Друго поглавље ове публикације свједочи о покушају спречавања интронизације Митрополита црногорско-приморског Јоаникија од стране предсједника Демократске партије социјалиста Мила Ђукановића и присталица бившег режима.  Објављени су разни текстови који хронолошки свједоче о кључним моментима у кампањи против устоличења Митрополита Јоаникија на Цетињу и одговора Цркве на њих.

У петодјелној композицији публикације, како је и уобичајено, кулминација догађаја је у њеном централном дијелу: дочек Његове светости Патријарха српског Порфирија у Подгорици 4. септембра и устоличење Митрополита Јоаникија у Цетињском манастиру сљедећег дана. О небивалом случају у свијету да један епископ војним хеликоптером силази до свог трона и под панцир ћебетом и јаким специјалним снагама улази у свој храм да би био по правди Божјој устоличен, историја неће заборавити, као што неће заборавити ни свјетлописе тих драматичних момената који су најбољи доказ како се Црква у Црној Гори прогонила заједно са својим канонским служитељима. На све те сурове прогоне и каменице, пастир Христов је одговарао: „Они се мене одричу, ја њих нећу!“

О богоборачким насртајима на Цркву тих дана, о избезумљеној гомили која камењем и димом покушава спријечити долазак Патријарха и Митрополита на Цетиње, о појединцима из високих политичких кругова који су дошли да оснаже богоборце и потпирују мржњу, а с друге стране, о радости сусрета народа с Патријархом Порфиријем и епископом Јоаникијем и празнику устоличења најљепше причају фотографије: ђакона Драгана Танасијевића, Бориса Мусића, Лазара  Ружића, Драгана Миловановића, Луке Зековића, Бориса Пејовоћа и Јована Ненада.

С обзиром на то да је народ због безбједносних разлога био лишен присуства свечаном чину устоличења на Цетињу, уз ову књигу се може доживјети макар мали дио атмосфере са интронизације, јер су пренијете ријечи Његове светости Патријарха Порфирија док је уручивао жезал Митрополиту Јоаникију, као и приступна бесједа Митрополита Јоаникија „Служићу братском помирењу у Црној Гори“. Такође су публиковане бесједе Патријарха Порфирија, Архиепископа катарског Макарија, Владике диселдорфског Григорија, које су се чуле истога дана у Подгорици на саборној архијерејској литургији. Објављене су и здравице са трпезе љубави упућене новоизабраном Митрополиту. На здравице се у четвртом поглављу, ове лијепо увезане и илустроване књиге, надовезују честитке Његовом високопреосвештенству пристигле са разних адреса и из многих крајева свијета. Закључак је остављен пјесницима, међу њима академику Матији Бећковићу, на чији предлог је и настала књига Достојан, који је у добродошлици Митрополиту Јоаникију рекао: „Радуј се што си већ доживео славу(…) да ти браћа забрањују да се устоличиш на столици на којој столујеш и на којој вјековима столују митрополити Црногорско-приморске митрополије.


Марија Живковић


Извор: Митрополија црногорско-приморска

Рубрика