Type Here to Get Search Results !

Епископ Јован: Дух је тај који нас учвршћује у вери


У уторак, 1. фебруара, када наша Црква слави Светог Макарија Египатског и Светог Марка Ефеског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Литургију у храму Светог Пантелејмона у Станову.


Звучни запис беседе


Епископу су саслуживали свештеници овога Светога храма, а за певницом су певали протојереј Драгослав Милован, г. Душан Баловић, г. Страхиња Савковић и г. Владан Степовић.

Чтецирали су: г. Марко Гаљак, г. Урош Петковић, г. Симеон Петковић и г. Василије Савковић.

После прочитаног Јеванђеља Владика је у беседи рекао: "У данашњем апостолу чули смо врлине које нам је данас побројао Свети апостол Павле, онда заиста иако се трудимо да живимо у тим хришћанским врлинама, онда смо сада и овде осетили радост у Господу. Осетили смо овде и сада да се приближило Царство Небеско. Св. апостол Павле у данашњем прочитаном апостолу, набраја који су то плодови Духа Светога. Па каже, плодови Духа Светога су љубав, мир, радост, дуготрпљење, кротост, смирење, уздржање, и додаје и каже, на таквима нема закона! Заиста нема закона, који закон може да осуди таквог човека који живи у оваквим врлинама и који те врлине пројављује животом својим. Јер браћо и сестре кад он каже, апостол Павле, набраја плодове Духа Светога, морамо једно знати, а то је да ми духом живимо. Да је Дух тај који нас учвршћује у вери. Да је Дух тај који нас оживотворава. Да је Дух Свети тај који нас чисти. Зато ми се и молимо, нема ни једног Богослужења без призива Духа Светога. Где ми кажемо, дођи Душе Свети усели се у нас и очисти нас од сваке нечистоте и спаси благи душе наше. Од нечистоте наших ружних мисли, наших ружних речи, наших ружних дела. Ово су речи које би сваки хришћанин браћо и сестре требао да проверава, да ли су те врлине у њему.

Да ли хришћанин који је крштен носи у себи те врлине и да ли живи хришћанским врлинама?"


Извор: Епархија шумадијска