Type Here to Get Search Results !

Ђакон Горан Нухановић у емисији "Врлинослов": Богослужење је радосни загрљај са Господом


Гост новог издања емисије "Врлинослов" на Телевизији Храм, Архиепископије београдско-карловачке, био је ђакон Горан Нухановић, служитељ при свештеној обитељи Успенија Пресвете Богородице у Раковици. У емисији аутора и водитеља г. Слободана Стојковића, ђакон Горан је у оквиру наведене емисије говорио о богослужењу као извору освећења. 

Богослужење православне Цркве чине она молитвословља и свештене радње којима православни хришћани изражавају Богу своја осећања вере, наде и љубави, и посредством којих улазе у светотајинско општење са Њим, добијајући од Њега благодатну силу за свети и богоугодан живот, достојан истинског хришћанина. О богослужењу као свештеном догађају који свецело образује свакога човека говорио је ђакон Горан, нагласивши да је богослужење наш радосни загрљај са Господом, али и благословена зона у којој почиње наше обожење.  

Према речима преподобног Јустина ћелијског "свет је богојављење, а човек богослужење", и носећи тај молитвени етос са собом ми својом молитвом освећујемо и време и простор у којем се налазимо. На тај начин човек остварује највеће призвање на које је призван, а то је да постане непрестано богослужење, рекао је ђакон Горан Нухановић гостујући у емисији "Врлинослов"

Богослужење је барометар наше љубави према Богу, светима и ближњима својим. У мери у којој је човек присутан на светим богослужењима пред заједницом верних показује своју љубав према Богу и Цркви Његовој, поучио је ђакон свештене обитељи манастира Раковица.