Type Here to Get Search Results !

Патријарх Порфирије богослужио у Покровском храму: Смирење је пут ка Богу јер оно изграђује Цркву


У молитви пред Господом свако пројављује и показује своје реално стање. Важно је да испуњавамо закон Божји, јер без испуњавања закона Божјег и без испуњавања заповести Христових, ми напуштамо и издајемо Јеванђеље, издајемо систем вредности који утврђује наше постојање и који треба да буде светлост свету, рекао је Патријарх српски г. Порфирије беседећи на евхаристијском сабрању у београдском храму Покрова Пресвете Богородице.

У прву припремну недељу свете Четрдесетнице у којој се чита свештено зачало о митару и фарисеју, 13. фебруара 2022. године, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије предстојао је евхаристијским сабрањем у београдском храму Покрова Пресвете Богородице у Кајмакчаланској улици.

Предстојатељу Српске Цркве саслуживало је свештеничко братство ове београдске светиње која је за богослужбену употребу освештана на празник Покрова Пресвете Богородице 14. октобра 1933. године, када је са благословом патријарха Варнаве чин Троносања храма савршио викарни Епископ Викентије Вујић. Благољепију сабрања допринело је саслуживање часних ђакона Архиепископије београдско-карловачке. 

После прочитаних светописамских зачала која су према богослужбеном правилу одређена за овај недељни дан, првојерарх Српске Цркве је беседио поучавајући и указујући на правилно разумевање јеванђелске перикопе о митару и фарисеју која се налази у Јеванђељу по Луки. У првом делу своје надахнуте омилије Патријарх је истакао значај духовне припреме за период свете и Велике Четрдесетнице којој идемо у сусрет, а која за сваког припадника Цркве представља период духовног препорода и свецелог покајања. 

У молитви пред Господом свако пројављује и показује своје реално стање. Важно је да испуњавамо закон Божји, јер без испуњавања закона Божјег и без испуњавања заповести Христових, ми напуштамо и издајемо Јеванђеље, издајемо систем вредности који утврђује наше постојање и који треба да буде светлост свету. Систем вредности и заповести Јеванђелске не подразумевају само спољашње испуњавање закона и спољашње држање заповести, него наша жеља и спољашње испуњавање заповести не треба да служи томе да промовишемо себе, да се преузносимо над другима, да сматрамо да смо бољи од других. То спољашње држање заповести треба да буде утемељено на смирењу, на скромности и свести о себи коју можемо задобити само онда када скрушено и искрено стојимо пред лицем Божјим, и када упућујемо скромну молитву Њему, како су и бројни светитељи чинили, истакао је Патријарх српски Порфирије. 

У својој беседи Патријарх Порфирије је указао на светитељски лик Преподобног Силуана Атонског који је из срца изговорио суштинску поруку "држи ум свој у аду и не очајавај". Нека би Господ дао да свагда узрастамо, да узрастамо онда када смо смирени и свесни својих немоћи, да будемо они који чувши ову реч Христову иду путем цариника, путем смиреноумља, а не путем гордости и лицемерја, путем који подразумева да желимо да нас људи преузносе и хвале, закључио је Патријарх. 


Извор: Телевизија Храм