Type Here to Get Search Results !

Пољска православна црква: Молитва за мир праћена добрим дјелима

У црквама Пољске православне цркве у току недјеље узносе се молитве за мир, које су од првих дана оружаних дејстава у Украјини поткријепљене давањем помоћи „браћи и сестрама у Украјини“.


Ово се наводи у званичном саопштењу Канцеларије Варшавске митрополије, објављеном 2. марта 2022. године, преноси orthodox.pl.

„Већ недјељу дана се у храмовима наше Цркве чује молитва за мир; дјела милосрђа је прате од самог почетка“, наводи се у саопштењу.

Варшавска митрополија догађаје који се дешавају у Украјини назива трагичним.

„Размјере ове трагедије одражавају сузе које треба обрисати; бол који треба ублажити и потребе избјеглица са којима се морамо носити. Нашој браћи и сестрама у Украјини потребне су ријечи молитве и дјела наших руку“, наводи се у документу.

Саопштено је да су прве избјеглице већ збринуте у центрима Пољске православне цркве, укључујући манастир Светог Онуфрија у Јаблечни, Дом старатељства Витанија у Станиславову, Дом Свете Јелисавете у Соколовском, Митрополитски хостел у Центеу за православну културу у Варшави, парохији Светих апостола Петра и Павла у Старгарду и низу других парохија.

Прихватни центри за избјеглице су припремљени и у епархијским филијалама Православног митрополитског центра за милосрђе ЕЛЕОС. Волонтери Центра координирају активности Пољске цркве за пружање помоћи жртвама непријатељстава.

Прикупљање хуманитарне помоћи за Украјину тренутно се врши у Варшави, Лублину, Вроцлаву, Бјалистоку, Горлицама, Лођу; такође у парохијама у Гладишову, Кошалину, Луги, Станиславову, Валху, цркви Светог Серафима Саровског у Костомлотију и многим другим спонтано насталим структурама.

У Валчи се ствара Центар за пребацивање избјеглица.

Уз учешће Епархије Пшемисла и Горлице, парохија у градовима Валча и Луга, Центра ЕЛЕОС, Братства Благодатног огња, Варшавске богословије и Хришћанске богословске академије, припрема се транспорт са хуманитарним теретом за отпрему у Украјину.

Ово су само неке од главних иницијатива. Уз њих се спроводе и друге активности. Пољска православна заједница угошћује избјеглице у својим домовима. Људи долазе на границу и дају своје аутомобиле на коришћење. Катихете организују скупове у школама. Млади добровољно прихватају задатке око организације за помоћ избјеглицама. Продавнице обезбјеђују храну, апотеке обезбјеђују медицински материјал. Православни љекари и медицинске сестре пружају бесплатну медицинску његу, не штедећи труда и времена.

„Захваљујемо се свима на њиховом хришћанском ставу и тражимо даљу, непрекидну активност за добробит оних којима је потребна“, наводи се у саопштењу Канцеларије Варшавске митрополије.


Извор: Етос