Type Here to Get Search Results !

Васкршња честитка катихете Бранислава Илића, о Васкрсу 2022. лета Господњег


Дивећи се чудесном Васкрсењу из гроба, црквени песник пева: „Господе, како си се родио од Пресвете Дјеве и како си васкрсао из гроба, не знамо, али Те славимо као Спаситеља и Искупитеља.” Славећи са њим Васкрсење Христово, и ми се дивимо пред овом великом тајном и певамо: „Христос васкрсе из мртвих! Смрћу смрт победи и онима који бејаху у гробовима живот дарова!” 


Побожно весеље које нам Господ уготови јесте радост вечног Живота, вечне победе Добра над злом и пораза демона. Предивни Јован Златоуст у празничном усхићењу кличе: „Нека се (данас) нико не боји смрти, јер нас ослободи Спасова смрт: угаси је Онај Кога је она држала, заплени ад Онај Који сиђе у ад, горак постаде ад примивши тело Његово.”

Сила Христовог Васкрсења је квасац једине истинске слободе, као квасац и залог бесмртности и вечног живота. Нека би распети и васкрсли Господ дао, да свагда будемо сведоци и носиоци тог вечног и непролазног људског достојанства, поставши, по благодати, „синови Светлости и Дана“.  Славећи Васкрсење Христово, „у Коме живимо, крећемо се и јесмо” (Дап 17,28), христоликом љубављу загрлимо једни друге и сва створења, и запевајмо свету песму вечног живота и Светлости: „Ако си и у гроб сишао, Бесмртни, но разорио си силу пакла и васкрсао си као победитељ, Христе Боже, женама мироносицама говорећи: Радујте се! и Својим апостолима мир дарујући, Ти који палим смртницима дајеш Васкрсење“!


Христос Васкрсе! Ваистину Васкрсе!      


Ваш брат и пријатељ у љубави Христовој,

Бранислав Илић, катихета