Type Here to Get Search Results !

Митрополит Антоније (Паканич): Ко претрпи до краја, тај ће се спасти


Крстопоклона недеља Великог поста се наставља. Ове године се одржава на посебан начин. Рат бесни, толико је патње около.


Морамо другачије гледати на свој живот и на крст који Христос ставља на свакога од нас. Ове године је невероватно тежак и постоји искушење да га се решите.

Свако од нас жели да има успешан живот, просперитет, каријеру, поштовање других, удобност и истовремено да буде сматран добрим хришћанином. Некада је све ово било могуће комбиновати.

Међутим, сада се мора направити избор.

Христос је рекао ученицима: „..Ко хоће за мном да иде нека се одрекне себе и узме крст свој, и за мном иде“.

Скоро нико од светаца није водио успешан живот, по нашим земаљским мерилима. Сви су оличавали заповести Христове. Прогањани су због истине, обешчашћени, клеветани. И то не зато што су сами тражили патњу ради страдања. Само што хришћани не могу другачије да живе у овом свету.

Наравно, тешко је носити свој крст. Крст је осуда од људи, малтретирање, изгнанство па чак и убиство. Све ово сада доживљавају верни наше Цркве Христове. Али ко претрпи до краја, тај ће се спасти. Таквима ће Бог дати велику награду – Своје Царство.

Данас нас уверавају да је ношење крста бесмислено трошење енергије, да га се треба ослободити и бити као сви. Спаситељ никога не приморава.

У сваком тренутку можете уклонити крст са себе, оставити га на путу — и за непријатељски свет одмах ћете постати своји. Али куда нас овај свет зове?

Данас се од нас тражи да предузмемо одређене кораке у црквеном животу. Само треба да се сложимо — и, како обећаваjу, прогон ће престати, а ми ћемо стећи поштовање друштва.

Али да ли је ова трка за „ауторитетом и поштовањем“ пут ка Божјем Царству? Да ли ће одговарати речима Христовим: „Ко хоће за мном да иде нека се одрекне себе“? Не. Наш живот је попут стазе са препрекама. И увек постоји искушење да их заобиђете, а не да их савладате. Широк је пут који води у пропаст, а узак је пут који води у живот вечни.

Ко спасе крст свој, ко претрпи до краја, тај ће се спасти. Као што каже Свето Писмо: будите чврсти, непоколебиви, напредујте непрестано у дјелу Господњем, знајући да труд ваш није узалуд у Господу.


Митрополит Антоније (Паканич)


Извор: Рravlife.org

Рубрика