Type Here to Get Search Results !

Митрополит Онуфрије: Дух божанске љубави је смирење


Праву љубав одликује дух смирења. Ово је Његово Блаженство Митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије рекао беседећи за време Божанствене Литургије у храму Светог Агапита Печерског Светоуспенске Кијево-Печерске лавре 3. априла 2022. године, у 4. Недељу Великог поста, дан Светог Јована Лествичника, преноси одељење за информациjе и просвету УПЦ.


„Данас нас Света Црква подсећа како се човек уздиже до висине духовног савршенства, уздижући се са земље на Небо. Лествица којом се врши такав успон је Божанска љубав. Како је препознати? Њен дух је смирење. Дух божанске љубави је смирење. Ако постоји смирење, онда све што Господ пошаље, човек увек прихвата са смирењем и захвалношћу. Морамо стећи духовну, Божанску љубав.

Нека нам Господ помогне да се уз помоћ молитве и поста утврдимо у Божанској љубави, да се сетимо да смо сви деца Божија која треба да будемо у миру једни са другима. Нека нам Господ помогне да се уздигнемо степеницама духовног савршенства како бисмо примили Божанску благодат и у наредном веку могли да видимо Васкрслог Христа у слави Оца и Светога Духа!“ – рекао је Предстојатељ Украјинске Православне Цркве.

Предстојатељу су саслуживали намесник манастира митрополит вишгородски и чернобилски Павле, управник послова Украјинске православне цркве, митрополит бориспољски и броварски Антоније, епископ гостомелски Тихон, епископ Баришевски Виктор, епископ ирпински Лавр и свештенство манастира.

Током богослужења узнесене су усрдне молбе и молитве за мир у Украјини и украјинском народу. Архипастир се молио да Господ учврсти храброст војника и удостоји Своју милост онима који који су своје животе положили на бојном пољу.

Након отпуста Његово Блаженство Митрополит Онуфрије честитао је верницима Четврту недељу Великог поста. Архипастир је пожелео да молитвама Пресвете Богородице Господ благослови миром Украјину и сав народ.


Извор: Рravlife.org