Type Here to Get Search Results !

Епископ Атанасије: Апостол Павле нам каже да се владамо као Деца Господња


У Четврту недељу Великог Васкршњег поста – Средопосну, 3. априла 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у манастиру Свете Тројице у Пљевљима. Саслуживали су настојатељ Светотројичке обитељи игуман Зосима, парох пљеваљски протојереј-ставрофор Никола Олић и протођакон Иван Савић.


Звучни запис беседе


У својој пастирској беседи верном народу пљеваљског краја Епископ Атанасије је најпре похвалио веру присутних: – Видевши вас испред храма благодаримо Богу за то што сте показали да сте народ Божији. Тако сте деловали и тако сте наставили на Божанској Литургији. Јер, народ Божији је једномислен, једне вере, сложан, организован. Показали смо да смо ми тај оформљени, уобличени, народ Божији, да ми пролазимо кроз овај живот и кроз ово време, кроз целу историју, организовано, уобличено, имамо свој поредак. Знамо како се зовемо и ко нам је вођа, ко нам устројава законе, и правила живота, ко нас води у Живот Вечни. То све имамо и све знамо, и томе следујемо.

– Овде смо имали, и имамо и даље, Господа Христа као Господа и Предводитеља нашега у животу, и имамо са собом све Свете Његове у нашој Заједници, Свете Апостоле, Пророке, учитеље Цркве свих времена. Причестили смо се Божанском Храном – Телом и Крвљу Господа нашега Исуса Христа и поучили смо се Речју Његовом. Баш онако како смо слушали из Светог Јеванђеља да је народ пратио Господа нашега Христа и слушао Реч Његову, од Њега се поучавао, тако смо и ми исту ту Реч од Њега слушали, јер је читано Свето Јеванђеље Његово.

– Народ Божији увек је уобличен на исти начин, и пролази кроз овај свет на исти начин. Не хаотично, неорганизовано и расуто као овце без пастира. Не, ми имамо Пастира свога. Имамо Оног ко нас поучава и ко нас непрестано храни.

– Апостол Павле нам каже да се владамо као Деца Господња, која се од Бога уче, као Деца Светлости, да истражујемо шта је воља Господња и шта је Богу угодно, и да тако живимо. Да не живимо неразумно него разумно, јер сав разум је од Бога.

– Верујем да се и свети преци наши радују, видећи вас да доследно следите њих, да настављамо њихов пут који је Христов пут. А и они саучествују тако што се заједно, у Царству Небескоме, моле са нама, и моле се за нас, да издржимо на овом путу Спасења, путу Светлости. Само тако, живећи као Деца Светлости, можемо бити од користи целоме свету, нагласио је Епископ Атанасије.

Преосвећени се након Божанске Литургије у манастирској гостопримници накратко састао са свештеницима пљеваљског намесништва а потом су сви у трпезарији наставили сабрање за трпезом љубави коју је приредио настојатељ манастира отац Зосима.


Извор: Епархија милешевска