Type Here to Get Search Results !

Епископ Јеротеј: Пост и молитва нас доводе пред врата раја и уводе нас у рај

"Потребно је да постимо и да се молимо, угледајући се на оца из данашњег Јеванђеља. Уколико то будемо чинили, ми ћемо стићи пред врата раја", рекао је Епископ топлички г. Јеротеј у својој беседи на светој архијерејској Литургији у храму Светог апостола и јеванђелисте Марка у београдском насељу Пиносава.

Са благословом првојерарха Српске Цркве, Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Јеротеј, викар Патријарха српског, у четврту недељу Великог поста - свете Четрдесетнице, 21. марта / 3. априла 2022. године, началствовао је на светој архијерејској Литургији у храму Светог апостола и јеванђелиста Марка у београдском насељу Пиносава. 

У четврти недељни дан Великог поста, када богослужбено величамо преподобног Јована Лествичника, Епископу топличком г. Јеротеју, саслуживало је свештенство и ђаконство подручне Архиепископије београдско-карловачке, уз молитвено учешће народа Божјег који је узнео умилни славопој Господу нашем, чија је љубав неограничена и милост неизмерна. 

Након произнесених светописамских чтенија Епископ Јеротеј је беседио о значају духовног узрастања и подвига који би требао да буде саставни део великопосног путовања које нас, кроз покајање и духовни препород, води кад радости Празника над празницима.  

"Господ нас поучава на који начин да се боримо са својим страстима. Пост и молитва су два оружја која могу и највеће демоне и паклена стања да исцеле, али и наше падове. Пост и молитва нас доводе пред врата раја и уводе нас у рај. Свети Јован Лествичник је  један од оних Божјих угодника који су одржали заповест Божју о значају поста и молитве. Потребно је да постимо и да се молимо, угледајући се на оца из данашњег Јеванђеља. Уколико то будемо чинили, ми ћемо стићи пред врата раја. Кроз свету Литургију ми доживљавамо ова духовна стања и блаженства", нагласио је Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Јеротеј, викар Патријарха српског. 


Извор: Телевизија Храм