Type Here to Get Search Results !

Епископ Јован: Свака од јеванђеоских прича за нас је исцељујућа


У недељу, 03. априла 2022. године у Диселдорфу Свету архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ Диселдорфа и Немачке Г.Григорије уз саслужење Његовог Преосвештенства Епискпа хумског Г. Јована и ђакона Александар Дебељака. Јеванђеоску беседу, верном народу, произнео је Владика хумски Г. Јован.


Беседа Епископа Јована у прилогу вести:

У име Оца и Сина и Светога Духа. Драга браћо и сестре, све што је Бог за нас учинио и што чини јесте добро за наше спасење. Међу многим благодатним даровима и исцелитељним садржајима Бог нам је оставио преко својих ученика светих апостола и Свето Јеванђеље, које када год слушамо омогућује нам да и ми узмемо непосредно учешће у оним догађајима у којима су учествовали људи Христовог времена. Свака од јеванђеоских прича за нас је исцељујућа и другачија од било које приче коју можемо чути а која је од овога света, јер она долази не само из прошлости него и из будућности, из истине будућег Царства небеског.

Једна од најзначајнијих тема у нашем животу јесте здравље. Како да будемо здрави? Да што дуже живимо? Да што квалитетније живимо? У склопу одговора на ова питања важно место има тема исхране. Свима вам је позната изрека на немачком која гласи: Man ist, was man isst! Човек је оно што једе! Ми, који смо се данас овде сабрали, чврсто верујемо да ћемо постати оно што једемо и што пијемо на овом светом месту а то је Пресвето и Пречасно Тело Господње и Његова Животворна Крв. Ми смо, драга браћо и сестре, позвани да једући Тело Господње и пијући од Његове Крви постанемо део Његовог Васкрслог и Облагодаћеног тела.

Често у животу бивамо позвани и охрабрени да једемо оно што је здраво, такође смо позивани и охрабривани, и од Цркве, лекара и других, да се уздржавамо од свега онога што је штетно за нас и наше здравље. Период поста који постоји од када постоји и Црква, мада је мењао своје форме, нам указује да би требало да се уздржавамо од одређене врсте хране и одређене количине хране, све ради добра нашег телесног и духовног здравља, за добро наше воље, савести.

Чули смо у данашњем Јеванђељу како су апостоли безуспешно покушали да излече младића. Христос га је излечио. Истерао из њега злог духа и младић је оздравио. Апостоли се чуде зашто они нису могли да исцеле младића. Христос одговара ученицима да се род демонски не изгони другачије него молитвом и постом.

Све ово потврђује важност поста у нашем животу. Данас је релативно распрострањен концепт лечења постом, гладовањем. Те методе су познате и данас су нам лако доступне путем интернета. Познате су и одређене клинике које су развиле ту методу лечења у Русији. Данас у Немачкој има неколико таквих клиника. Званична медицина је приметила да се постом односно гладовањем могу излечити различите болести од телесних до душевних.

Свако од нас ,пошто не може да дође до савршеног облика поста, треба да се уподобљава црквеном благослову. Треба да постимо и да се уздржавамо од мрсне хране и прекомерне количине хране како бисмо дошли у хармонију и вратили се самима себи, односно како бисмо почели да живимо по божанском благослову и на начин који је Господ за нас благословио, а који ће бити најбољи за наше телесно, духовно и душевно здравље.

Не треба никада да заборавимо да ми хришћани постајемо оно што једемо на овом светом и божанском месту а то је Тело и Крв Господња. У ове дане поста, када се уздржавамо од одређених врста хране и пића, ми смо призвани да се још чешће причешћујемо и зато служимо свете пређеосвећене литургије сваке среде и сваког петка како бисмо се што више крепили и охрабривали Светом тајном евхаристије. Тако ћемо постати све свеснији да постајемо Тело Васкрслог Христа Који нас крепи и постаје наша водиља и светлост у живот вечни.

Нека вам је срећан и благословен данашњи празник и нека Господ дâ да се у здрављу и радости сабирамо на овом светом месту, извршавајући Господњу заповест да једемо од Његовог Тела и да пијемо од Његове Крви, амин.


Извор: Епархија диселдорфска и немачка