Type Here to Get Search Results !

Састанак диригената у романском делу Швајцарске


У периоду од 18. до 20. јуна, у организацији Епархије аустријско-швајцарске, одржан је низ састанака посвећен унапређењу хорског и црквеног појања. Састанци су одржани у романском делу Швајцарске, пре свега у Лозани и Женеви, при нашим парохијама у овом делу наше Епархије. Овим састанцима су присуствовали: Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски Господин Андреј, секретар Епархије јереј Филип Милуновић, протојереј-ставрофор Ненад Михајловић, протојереј Богољуб Поповић, протојереј Александар Ресимић, као  и диригенти/хоровође српских црквених хорова из наше Епархије и отаџбине : гђа Нина Софронски из Лозане, гђа Оливера Барац из Луцерна, гђа Јасмина Голник из Санкт Галена, гђа Ирина Корчуганова из Цириха, брачни пар Немања и Адријана Тричковић из Швица, мр Вера Царина из Панчева, проф. др Богдан Ђаковић из Новог Сада, гђа Невена Ивановић из Београда и господин Урош Лалицки из Београда. Састанцима су се, путем видео линка, прикључиле и гђа Ива Мрвош Анокић из Беча и гђа Ана Каира из Трста.


На састанцима су биле обухваћене следеће теме:

развој и унапређење квалитета богослужбеног појања у Епархији – вишегласног „хорског“ и једногласног „певничког“;

очување, напредак и популаризација српске црквене музике и културе;

укључивање већег броја људи у црквено-музички живот, кроз стварање и развој хорова у Епархији аустријско-швајцарској  и отварање Епархијског духовно-образовног центра за црквену музику, под чијим окриљем су предложени бројни пројекти попут духовне академије, сусрета хорова, интезивне хорске обуке, дечјих музичких скупова, црквено-истраживачких радова, приређивања нотних и звучних записа црквене музике, и сл.

Анализирани су најважнији постојећи проблеми и предложена могућа решења која би допринела унапређењу црквене музике у нашој Епархији, а можда и у Српској цркви у дијаспори и матици.

Преосвећени Епископ Андреј је са стрпљењем и предусретљивошћу саслушао излагања свих учесника скупа, а затим и сам веома активно учествовао у дискусији и формулисању закључака и решења за изложене проблеме.

Осим састанака учесници овог скупа су за време свог боравка активно учествовали и у богослужбеном животу парохија у којима су се одржавали горепоменути састанци. У суботу 18. јуна, мешовити хор састављен од присутних диригената, одговарао је на вечерњем богослужењу у Лозани а у недељу 19. јуна, на Литургији у Женеви. Тако је на духовну радост присутног народа, лепоти богослужења допринео хор састављен од учесника скупа, који су својим умећем показали сво богатство хорског и црквеног појања.


Извор: Епархија аустријско-швајцарска