Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије: Сваки наш дан јесте једна мала битка за Царство Божје


„Нека нам Свети великомученик кнез Лазар и сви мученици Косовски буду на помоћи и узори у нашим животима, да одржимо реч Христову и завет који смо добили на крштењу и који се понавља у Косовском завету“, поручио је Преосвећени Епископ ваљевски Г. Исихије, благосиљајући верни народ на Светој Архијерејској Литургији, коју је у част Видовдана служио у саборном храму, уз саслуживање свог заменика протонамесника Филипа Јаковљевића, архијерејског намесника колубарског протојереја – ставрофора Саше Тимотића, старешине манастира Лелић игумана Георгија и више епархијских свештенослужитеља, као и појање хорова „Хаџи Рувим и Емануил“, под управом Милице Степановић- Бабамилкић и Вање Урошевић.

 Приликом Свете Литургије, Владика Исихије у чин ђакона је рукоположио Владимира Ракића, вероучитеља у Техничкој школи Ваљево и истакнутог појца и руководитеља певнице при саборном храму, који својим даром и умећем годинама улепшава богослужења на свечаностима у бројним храмовима широм Епархије ваљевске.

Данашњи празник, како су проучаваоци прошлости склони да кажу „камен међаш српске историје“, прилика је да се на литургијским сабрањима подсетимо величине личности и дела Светог кнеза Лазара, његових великаша и витезова, који су следили Христово јеванђеље и у одсудном тренутку, када је Османска империја војно ударила на хришћански свет, једнодушно одлучили да стану у одбрану своје вере, државе и народа. Да се, како каже народни песник, боре „за крст часни и слободу златну и лепо име Исусово“. У свом видовданском слову Владика Исихије је указао да је Свети кнез Лазар са својим јунацима на Видовдан 1389. добио благодат Божју, што им је омогућило да у боју учине подвиг који је пре свега духовно дело. Подвиг, којим су определили себе и народ којим су управљали, али и сва поколења до данашњих дана. Зато је Косовски завет уткан у наша срца, наше душе и наше животе, истакао је Владика Исихије.

 По речима Светог Владике Николаја, оно што Косовски бој одликује у историји човечанства јесте јединственост мотива борбе и јасна решеност на мученичку смрт. Много је било хришћанских народа и много је било хришћанских војсковођа који су водили битке за одбрану хришћанства, али никада се није догодило да буде овакво једноумље, да сви једним срцем и једном душом стану у одбрану вере православне. Зато је Господ њих посебно надахнуо и свима који су пострадали дао мученичке венце. Дао им је да буду наши вечни наши предводници и молитвеници пред Господом. Да нас надахњују у нашим животима како треба да живимо и каква треба да буде хијерархија наших вредности- рекао је Владика Исихије. 

Наравно, напоменуо је ваљевски архијереј, није нужно за човека да учествује у некој бици, неком рату, да би постао јунак или мученик. Господ даје благодат, ум и савест, којима можемо да схватимо свој циљ, као и снагу да тај циљ спроведемо у дело у славу Божју и из љубави према ближњем. 

Сваки наш дан јесте једна мала битка за Царство Божје и свака одлука коју донесемо јесте одлука која нас приближава и којом остајемо на путу Божјем или, не било тога, којом отпадамо од Бога. Зато, имајући хиљаде светих мученика као своје заступнике и заштитнике, и ми сами похитајмо да живимо богоугодно, одважно и храбро! Данас се сви налазимо у искушењима данашњег доба, која су можда и већа, зато што не долазе видљивом и бруталном силом, већ као лажно изобиље и кроз лажне насладе. Долазе као понуда која је свуда присутна и којој је тешко одолети. Зато, увек се сећајући мученика и свих осталих светитеља, треба да обнављамо свест о нашим вредностима, никада не попуштамо, да се сабирамо на Светим Литургијама и достојно причешћујемо- закључио је Владика Исихије.

На крају Литурије, Владика Исихије је са свештенством одслужио помен Светом кнезу Лазару и мученицима Косовским, као и свим јунацима до данашњих дана, који су дали животе у борби за слободу отаџбине.

Видовданско молитвено сабрање је завршено позивом вернима, којег је упутио архијерејски заменик Епископа ваљевског Г. Исихија протонамесник Филип Јаковљевић да сутра, 29. јуна 2022. године, дођу у саборни храм у 17 часова и дочекају Његову Светост Патријарха српског Г. Порфирија, а потом у 18 часова у Центар за културу, где ће бити приређена Видовданска академија у част обележавања троструког јубилеја Светог Владике Николаја- 140 година од рођења, 65 од престављења Господу и 30 од преноса његових моштију из Либертивила (САД) у родни Лелић.


Извор: Епархија ваљевска