Type Here to Get Search Results !

На гробу Ловћенског Тајновидца: Молитва за обнову заветне ловћенске цркве, и духовног бића и напретка Црне Горе


На дан рушења Ловћенске капеле, цркве Светог Петра Цетињског, и педесетогодишњице утамничења Његошевог, у четвртак 28. јула 2022. године, на празник Светих мученика Кирика и Јулите, предвођени предсједником Братства Православне Омладине Црне горе, г. Иваном Булатовићем, дошли смо да посјетимо и цјеливамо свети гроб владичин, изнесемо његову свету икону и отпјевамо тропар у славу Христовог Васкрсења, Светог Јована Владимира Зетског кнеза мученика, Светог Симеона Мироточивог, Светог Саве равноапостолног, Светог Арсенија просветитеља и учитеља, Светог Василија Острошког Чудотворца, Светог Петра Цетињског Чудотоврца и миротоворца и Светог Петра Другог Ловћенског Тајновидца, и да се помолимо за светосавски и светопетровски род и све људе добре воље, за обнову завјетне ловћенске цркве, и духовног бића и напретка Црне Горе …


Звучни прилог Радио-Светигоре


После обиласка Ловћена, обишли су и Иванова Корита, гдје се налазе остаци обурдане Ловћенске капеле – црквице светог Петра Цетињског, поед храма Преображења Господњег.

Утоливши жеђ и напивши се воде на извору са Иванових Корита, делегација Братства Православне Омладине Црне Горе, посјетила је и Цетињски манастир гдје су цјеливали мошти и помолили Светом Петру Цетињском Чудотворцу, Часној десници Светог Јована Крститеља и Претече Господњег, дијелу Часног и Животворног Крста Господњег и осталим светињама.

Први пут је по благослову блаженопочившег Архиепископа Цетињског и Митрополита црногорско-приморског Амфилохија, изнесена икона и отпјевани тропар и кондак у његову част пред Гробом Његошевим, на Ивандан 2013. године, када су професори Цетињске богословије, о. Благоје Рајковић и Александар Вујовић и г. Зоран Гаћеша из Београда, посјетили Ловћен, положивши иконе на Његошев гроб и отпојавши духовне химне и пјесме у славу Божију и Светог Петра Другог Ловћенског Тајновидца.

Ово је мали духовни прилог за обнову завјетне Ловћенске капеле, уз свенародни молитвени поклич “Догодине на Ловћену“!


Извор: Радио Светигора