Type Here to Get Search Results !

Архимандрит Сергије (Рекић): Светитељи су наши наставници живота по Богу


У трећу недјељу по Педесетници, 3. јула 2022. љета Господњег, на празник Светог свештеномученика Методија и Преподобног Наума Охридског, саборно и молитвено било је у острошкој светињи.

Светом Литургијом у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу началствовао је острошки игуман архимандрит Сергије, а саслуживала су му острошка сабраћа архимандрит Мирон, протосинђел Илија и јерођакон Владимир као и јереј Милосав Јовановић, бјелопољски парох.

Одговарала су острошка братија, уз молитвено учешће бројног монаштва и вјерног народа.

Архимандрит Сергије је, тумачећи сабранима прочитано Свето Јеванђеље, казао да нема онога ко се ослонио на Бога, да га је Бог оставио.

– Ми смо ти који заборављамо Господа Бога. Зато треба да се и поучени овим, али и примјерима светих наших предака који су се руководили и овом јеванђељском науком и поруком, опредијелили управо за господара, да имају и да служе Господа Бога и спаса нашег Исуса Христа и да се Њиме освећују и да Њиме шире љубав Божију својим дјеловањем  и на околину на коју је упућен – рекао је острошки игуман.

Подсјетио је да су се и Свети Отац Василије и други свети из нашег рода током свог овоземаљског живота опредијелили за Христа, који је њихов једини господар.

– Сигурно су имали искушења као и ми. Сви свети су имали и потребу можда и да се свађају и да уживају у пролазним сластима и страстима овог живота, али они су јасно пред очима имали Христа и опредијелили се за Њега и нису никоме и ничему дозволили да се стави на мјесто Христово. Имајући у виду све примјере светих и наук из Светог Јеванђеља, нарочито из ове светиње кад пођемо, да се опредијелимо за оно што је вјечно, што је свето. А то је да живимо по Светом Јеванђељу испуњавајући заповијести Божије и радујући се Живоме Богу и славећи Га са свима својима, а и са свима светима и светим анђелима, јер они су нам увијек на помоћи само ако то искрено пожелимо – рекао је о. Сергије.


Извор: Манастир Острог