Type Here to Get Search Results !

У манастиру Лелић свечано уручене награде најуспешнијим учесницима Конкурса „Свети Владика Николај- наше надахнуће“


У години троструког јубилеја Светог Владике Николаја, када прослављамо 140 година од рођења, 65 од земаљске кончине и 30 од преноса његових светих моштију из америчког града Либертивила у родни Лелић, изнова је снажно надахнуће које лик и дело Новог Златоуста пројављују у хришћанским душама. Нарочито оним које у славу Божју живе и стварају на подручју Епархије ваљевске, почаствованим да се зову његовим завичајцима и име духовног горостаса православног света приближе свима. 


Са благословом Преосвећеног Епископа ваљевског Г. Исихија, Епархијски одбор за веронауку, Општина Осечина и Туристичка организација Осечине, и ове године, организовали су током априла литерарни и ликовни конкурс тематски везан за Светог Владику Николаја, кога подгорска варош од 2011. године прославља као своју крсну славу. Под називом „Свети Владика Николај- наше надахнуће“ конкурс је окупио ученике основних школа: „Живојин Мишић“ Пецка, „Илија Бирчанин“ Ставе и „Милован Глишић“ Ваљевска Каменица, као и основце и средњошколце Образовно- васпитног центра Осечина. Награђено је четрнаест радова. Као и ранијих година, свечана додела награда ауторима уприличена је у манастиру Лелић. У добродошлици награђенима, чувар кивота Светог Владике Николаја игуман Георгије је рекао да је Владика Николај током целог живота своје дарове делио са свим људима, без обзира на то да ли су били владари, војсковође или нешто треће. Посвећивао се сваком човеку и, читајући његова дела, ми то можемо да видимо.

Ваше радове сматрам вашим уздарјем, трудом и слављењем Бога и Светог Владике Николаја. Светитељи су пријатељи Божји, они који су живели на земљи. Неки од њих су можда и наши сродници и из нашег народа. Цео живот су својим трудом и радом посветили Богу и Бог их је удостојио и пројавио. Ми се њима молимо, а преко њих живом Богу. Славећи крсне славе, молимо се њима да они умоле пред престолом Божјим за наше здравље и наше спасење- поучио је игуман Георгије подгорске ученике и заблагодарио на њиховом труду, уз жељу да наставе да живе врлинским животом у овом свету који је пун брига и искушења. Игуман Георгије је подсетио на речи Патријарха српског Г. Порфирија изговорене приликом недавне посете Ваљеву о „белој зависти“, односно радости, коју српски архијереји осећају према Владики Исихију, јер је у епархији којом управља већ две деценије највећи одзив за верску наставу у школама. Те речи, указао је игуман лелићки, су велика част, али и обавеза за нас овде баш као што је обавеза свих Срба да чувају у срцу Косово и Метохију. О томе је говорио и Свети Владика Николај, чије су неке од најлепших беседа везане управо за празник Видовдан и свету немањићку земљу. 

Награђене учеснике поздравио је и председник Скупштине општине Осечина Светозар Гачић.

Трудићемо се, Боже здравља, уз помоћ Владике Николаја као нашег заштитника, да и даље чувамо вредности које нам је оставио. Свети Владика Николај је често истицао да је Православна народна хришћанска заједница на територији Осечине једна од најјачих у тадашњој Краљевини Југославији. Данас се морамо потрудити да дођемо поново до тог нивоа и, уз Божју помоћ, и превазиђемо га. Драго ми је што наша деца имају љубав према Светом Владики Николају  и то је оно што се мора преносити с колена на колено, с поколења на поколење- рекао је Светозар Гачић. Заједно са секретаром Епархијског одбора за веронауку јерејем Далибором Чкојићем, он је уручио пригодне награде најуспешнијим учесницима конкурса. Након свечаности у Лелићу, ученици су посетили манастир Ћелије и поклонили се моштима Преподобног Оца Јустина.


Извор: Епархија ваљевска