Type Here to Get Search Results !

Годишњи парастос свештенослужитељима Епархије врањске


У манастиру Преподобног Прохора Пчињског, сваке године у прву суботу месеца јула, служи се Света заупокојена Литургија и у наставку парастос свим упокојеним свештенослужитељима и монасима Православне епархије врањске. Ове године, Света заупокојена Литургија и парастос служени су у суботу 02. јула 2022. године.


Свету заупокојену Литургију, а у наставку парастос, служио је Његово преосвештенство Епископ врањски господин Пахомије, уз саслужење свештенства Епархије врањске. На сабрању су појале монахиње из манастира Светог Стефана из Горњег Жапског.

Током бурне српске историје, предели Јужне Србије су много пострадали, а свештенство и монаштво овог краја је страдало. Само приликом Бугарске окупације ових крајева у Првом светском рату, убијено је око 88 свештеника и свештеномонаха Епархије врањске. Жртве оних који су и у најтеже време сведочили постојање и истину Божију не смемо препустити забораву.

Упокој Господе душе свих преминулих који ти послужише у свештенослужитељском, црквенослужитељском и монашком чину и настани их у насељима рајским где праведници блаженствују!

Вечан им помен!


Извор: Епархија врањска