Type Here to Get Search Results !

Презвитер Игор Зиројевић: Појање потребује духовно јединство

Гост новог издања емисије Лира, на програму Телевизије Храм, Архиепископије београдско-карловачке, био је презвитер Игор Зиројевић, композитор, химнограф, педагог, вођа три византијска хора и служашчи при свештеној обитељи манастира Преображења Господњег на Евији. Разговор је водила Ана Ивановић, аутор и водитељ емисије. 


Свака реч коју је написао преподобни Јован Дамаскин била је израз његовог односа са Богом и његовог искуства живота Цркве. Он је то као лични опит изнео у речи, а касније су те речи преточене у мелодију, имајући у виду ово потребно је да свест о појању уздигнемо на већи ниво, истакао је, поред осталог, презвитер Игор Зиројевић у емисији "Лира". 

* * *

Саговорник Ане Ивановић, пречасни презвитер Игор Зиројевић је рођен 1977. године у Требињу. Ту је завршио основну, основну музичку, и средњу школу. Од 1997. године налази се у Атини ради студија црквене музике. Студирао је на конзерваторијуму „Никос Скалкотас“ у Атини, у класи професора Константина Ангелидиса. Након студија наставља да изучава богослужбени репертоар, музичку теорију и слично. Честим боравком на Светој Гори пружа му се прилика да интензивније изучава музичке рукописе. Потом уписује и завршава постдипломске студије на Атинском конзерваторијуму, у класи професора др Георгија Констандинуа, за време којих проширује и продубљује своја музичка знања. Хороначалник је Српског византијског хора, а служашчи при свештеној обитељи манастира Преображења Господњег на Евији.