Type Here to Get Search Results !

Архимандрит Доситеј Хиландарац: Господ нам открива прави систем вредности!


У манастиру св. Георгија Ћелије колубарске код Лајковца је у недељу трећу по Духовима, 03. јула 2022. године, свету Литургију служио игуман ове светиње Епархије шумадијске високопреподобни архимандрит Доситеј Хиландарац, изабрани Епископ липљански, викар Патријарха српског и Епископ војни. Беседећи на прочитано јеванђељско зачало, отац Доситеј је указао да нам „Господ овим Јеванђељем говори како да имамо правилан однос према Богу и према свету“.


Звучни запис беседе


Око о којем Господ говори су мисли наше, појаснио је о. Доситеј и додао да је „снага мисли веома јака“ – „она у нас уноси и рај и уноси паклено стање душе“, те је сва духовна борба да у своје душе унесемо рајско стање, а избацимо оно паклено. Не смемо се двоумити око избацивања лоших мисли, јер је рајско и паклено - неспојиво.

„Маловерност која се пројављује у бригама за стварима овога света је оно демонско што улази у нас“, а онај који није маловеран „ослања се на Бога и сву бригу препушта Богу“ подсетио је о. Доситеј у наставку, појаснивши да је старање похвално јер се односи на ослањање на Бога, а брига не јер доноси страхове и односи се на ослањање на сопствене снаге.

Господ нас упознаје са божанским поретком у нама, открива нам прави систем вредности поучио је о. Доситеј. „Ако правилно усвојимо то шта је у нама важније и за шта смо ми створени, онда ћемо ми све те мисли мењати, нећемо се делити између света и Бога, онда ћемо знати шта је то најважније и шта Бог жели од нас и градићемо се у том правцу“ нагласио је игуман Ћелија лајковачких. Ако се Бог толико брине за Своју творевину, колико ли ће тек више да се ствара за нас, указује о. Доситеј, јер је Он човеку дао такав потенцијал „да човек може да се сједини са Богом“. Када то схватимо, променићемо наш однос и према Богу и према свету.

„Ми нисмо незнабошци, знамо за Бога и  као такви треба да имамо другачији однос према свему створеном“, нагласио је о. Доситеј и напоменуо да ту мисао и ту бригу „треба да имају они који су позвани да буду синови Божији – да ишту Царство Божије и правду Његову“. „Кад све на овој земљи бива по вољи Божијој, тад можемо рећи да је наступила правда Божија, а воља Божија је савршена и све што Господ чини је савршено“ рекао је о. Доситеј у закључку беседе, додавши да када све то знамо – „треба да превазиђемо своју створеносст и да се уз помоћ Духа Светога усавршимо“ како бисмо се назвали синовима Божијим.


Извор: Радио Слово љубве

Рубрика