Type Here to Get Search Results !

Ауторски текст катихете Бранислава Илића објављен у "Православљу" (бр. 1329-1330, 1-15 август 2022): Служитељ крсто-васкрсне љубави – Епископ стобијски г. Давид (Нинов)

У новом броју "Православља" - новинама Српске Патријаршије (бр. 1329-1330, 1-15. август 2022), на стр. 19, објављен је ауторски текст катихете Бранислава Илића под насловом: Служитељ крсто-васкрсне љубави – Епископ стобијски г. Давид (Нинов).


На празник Светог Митрофана, Светих мироносица Марте и Марије, Светог свештеномученика Јоаникија (Липовца), Mитрополита црногорско-приморског, 4/17. јуна 2022. године навршило се петнаест година од хиротоније у свештени чин епископа, Његовог Преосвешенства Епископа стобијског и мјестобљуститеља струмичког г. Давида (Нинова). Свака прославља јубилеја у Цркви има молитвено-благодарствени карактер, та прослава никада није само и искључиво носталгично присећање на велике и знамените догађаје из прошлости, већ превасходно прилика за благодарење Богу. И ови скромни редови које исписујемо подстакнути искреном љубављу и поштовањем према лику и делу Епископа Давида, имају благодарствени карактер.

Годишњицом архијерејске хиротоније Епископа Давида (Нинова), опет и опет смо подстакнути да проникнемо у тајну службе епископа. Према учењу свештеномученика Игнатија антиохијског „Епископ је слика Очева, у Цркви предстојатељ на месту Божјем. У руци епископа се сажима свака духовна власт. Сви треба да следују вољи епископа као што је све свештенство које је сагласно са епископом сагласно као струне са гитаром. А ко тајно од епископа нешто у Цркви ради тај служи ђаволу. Јер, ни Христос будући са Оцем сједињен, не учини ништа без Оца, тако не треба да чини ни народ Божји ништа без епископа”, вели у посланици Магнежанима свети Игнатије. Према сведочанству истога светитеља епископ се налази „на месту и по обличју Христовом”. На том и таквом месту позван је да служи свима и да се разапиње за многе, према речима Господњим: Син човечји није дошао да му служе него да служи и даде живот свој у откуп за многе (Мт. 20, 28). Пазите, дакле, на себе и на све стадо у коме вас Дух Свети постави за епископе да напасате Цркву Господа и Бога коју стече крвљу својом (Д. aп. 20, 28). Страшне су ово речи, јер је Епископ као Божји домоуправитељ позван да напаса стадо Христово, које је Господ искупио на крсту и призвао у вечну заједницу са Оцем и Духом Светим. 

Својим петнаестогодишњим служењем Епископ Давид сведочи да је служба епископа који следује Христу истовремено и крст Господњи, јер ходећи за Христом епископ је позван да ходи путем Његовог страдања, да би се тако удостојио Васкрсења и непролазне славе Царства Небеског. Преданим служењем и истрајавањем на тешком и трновитом, али спасоносном путу, овај отачаствени архијереј Цркве Божје све нас поучава својим личним примером указујући да је императив хришћанског живота уподобљавање Христу. Својом архијерејском службом и проповедањем Владика нас као добри учитељ побожности усмерава на живот у љубави, јер је љубав мера нашег живота. Својим служењем Владика нам поручује да ми љубав према Богу показујемо, меримо и проверавамо односом према ближњима. Од свих нас се тражи једно исто, живот у љубави према Богу и ближњима. Зато и говори Господ: Као што ја вас љубих, да и ви љубите једни друге. По томе ће сви познати да сте моји ученици ако будете имали љубав међу собом (Јов. 13, 34–35). Учећи нас тако, Епископ Давид сведочи истинитост поуке Светог Јована Златоуста који каже: „Сви треба да гледају на епископа и да по његовом животу уређују свој сопствени живот”.

Као проповедник речи љубави Божје Епископ Давид је неуморан. За ових петнаест година преданог служења и усрдног архипастирског дела, многобројне беседе, ауторски текстови, интервјуи и предавања Епископа стобијског нашли су се и на страницама „Православља” – новина Српске Патријаршије. У мору душекорисних садржаја из пера Епископа Давида, посебно се издваја осврт на стотину емисија „Светотајинско богословље” чије ауторство потписује катихета Бранислав Илић, а које су реализоване на таласима Радио Беседе, Епархије бачке; као и казивање Епископа Давида на премијери документарног филма „Свети Василије Острошки – сведок Васкрсења”, истога аутора.

Озарени овом празничном радошћу, присаједињујући се свима који узносе молитве за здравље и благоденствије Епископа стобијског и мјестобљуститеља струмичког г. Давида, владици молитвено желимо мира, благодатног утврђења духовних и телесних сила, духовне радости у Господу Исусу и Његове неоскудевајуће помоћи.

Долгоденствуј, Преосвештени Владико, на многа и блага лета!