Type Here to Get Search Results !

Протосинђел Пајсије (Ђерковић): Косово је колијевка, голгота и мјесто Васкрсења сваког Србина


“Из Цетињског манастира шаљем благослов, поруку и позив да се сви трудимо да живимо у миру са свима и да све проблеме, које нам свакодневица намеће, рјешавамо у миру на обострану радост“, каже отац Пајсије.


Звучни запис разговора


“Радујем се што сам имао благослов да учествујем на Ђедовом сабору у Осојану. И поред свих тешкоћа са којима се сусрећу житељи Осојана, као и цијелог Косова и Метохије, радост и ведрина коју носе, сабрани око своје мајке Цркве, на мене је оставила највећи утисак. Наш народ на Косову и Метохији своју наду полаже једино на Бога. И ми у Црној Гори треба од њих да научимо како да носимо свој крст, да би нам све недаће које носимо, служиле на духовно узрастање“, казао је за Радио ,,Светигору“ намјесник Цетињског манастира протосинђел Пајсије (Ђерковић), преносећи своје утиске са другог сабора посвећеном блаженог спомена Митрополиту Амфилохију у овом метохијском селу.

Отац Пајсије често одлази на Косово, а посебно воли да се поклони светињама манастира Пећка Патријаршија гдје се, између осталих светиња, чува и глава његовог небеског покровитеља Светог Пајсија Јањевца.

“Косово је колијевка, голгота и мјесто Васкрсења сваког Србина. Наша је исконска, крвна и духовна обавеза да посјећујемо Косово и Метохију и будемо најтјешње повезани са народом и Светињама Свете српске земље“, каже отац Пајсије и додаје да је посебан утисак са Сабора на њега оставило управо то што се мјештани Осојана са благодарношћу сјећају нашег Митрополита Амфилохија и његове жртве, не само за њих већ и за цијело Косово и Метохију.

“Народ који је благодаран својим духовним пастирима има своју будућност“, каже отац Пајсије.

Као намјесник Светиње, из које су се увијек чуле само поруке мира, радости и љубави, отац Пајсије из Цетињског манастира шаље благослов, поруку и позив да се сви трудимо да живимо у миру са свима и да све проблеме које нам свакодневица намеће рјешавамо у миру на обострану радост.


Слободанка Грдинић


Извор: Митрополија црногорско-приморска

Рубрика