Type Here to Get Search Results !

Патријарх Теофило: Да је Свети Јован Хозевит спознао силу Васкрсења Господњег доказују његове свете и нетрулежне мошти пред нашим очима


Празник Светог Јована Новог Хозевита прослављен је 10. августа 2022. године у Јерусалимској Патријаршији, у светом манастиру њему посвећеном, свеноћним бденијем које је служио Његово Блаженство Патријарх јерусалимски г. Теофило.


Саслуживали су Архиепископ константински Аристарх, архимандрити Нектарије, Јован, Аврам и Хрисогон, као и архиђакон Марко. Беседио је патријарх Теофило:

–Препуна божанске благодати успомена на Светог оца нашег Јована Новог Хозевита окупила нас је све у овом светом манастиру да у Евхаристији прославимо Онога који је прославио Свога Светитеља, по речима Светог Павла: „које оправда, оне и прослави“ (Римљанима, 8:30). Подстакнут свештеном жељом за пустињским животом, отац наш Јован је напустио своју отаџбину Румунију и настанио се у пустињи реке Јордана, где су скитови манастира Светог Георгија Хозевитског. „Ја“, каже Свети Јован, „нисам желео високе положаје, нити сам желео богатство. У себи сам увек имао пламену жељу за пустињом”. Овај неугасиви пламен његове жеље запалиле су Давидове речи: „ Очи моје чезну за спасењем твојим и за ријечју правде твоје. Учини слуги својему по милости својој, и наредбама својим научи ме.“ (Псалам 119:123-124). Другим речима, Свети Јован је побегао у пустињу тражећи своје спасење, како кроз строги подвиг, тако и кроз проучавање закона Божјег, односно Светог Писма, позивајући се на апостола Павла који је рекао: „Но штавише, ја и сматрам све за штету према превасходноме познању Христа Исуса, Господа мојега, ради којега сам све оставио, и сматрам све за трице, да бих Христа добио. И да се нађем у Њему не са својом праведношћу која је од закона, него оном *која је по вјери у Христа, праведношћу од Бога на основу вјере; да познам Њега и силу васкрсења његова и удио у његовим страдањима, саображавајући се смрти његовој, да бих како достигао у васкрсење мртвих.“ (Фил. 3:8-11). Наш отац Јован је успео у својој жестокој жељи да победи за Христа, али и да спозна силу Његовог Васкрсења. Ову чињеницу доказују и његове свете и нетрулежне мошти пред нашим очима, као и лековити мирис који из њих излази. Осим тога, чињеница је да нетрулежност и светост моштију Светог оца нашег Јована јесте одговор на молитву Псалмопојца који каже: „Покажи нам, Господе, милост своју, и помоћ своју дај нам.“ (Пс. 85:7).

* * *

Свети Јован Нови Хозевит приписан је светитељима Цркве Јерусалимске Синодском одлуком и посебним чином канонизације у манастиру Хозеви 2016. године, одређујући 28. јул као дан његовог помена.


Извор: Јerusalem-patriarchate.info