Type Here to Get Search Results !

Епископ Сава: Суштинско гостопримство значи поделити све што имам са својим ближњим

Друга врлина коју нам показује житије Светог пророка Илије је огњена и пламена вера, вера да је једини Спаситељ наш управо Господ који нас је створио, Господ који се нас ради оваплотио и дошао у овај свет, постао један од нас, постао у свему исти као ми, изузев у греху, - рекао је Епископ Сава у својој беседи у уторак, 2. августа 2022. године.

На празник Светог пророка Илије, 02. августа 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава, викар Патријарха српског, началствовао је на светој архијерејској Литургији у цркви посвећеној данашњем празнику у Миријеву.

Епископу Сави саслуживало је братство овог храма, у молитвеном присуству многобројног верног народа.

На крају свете Литургије извршен је трократни опход око храма, а након тога Епископ Сава је освештао славске дарове и преломио славски колач поводом храмовне славе.

У својој поучној беседи, Преосвећени Епископ је говорио о житијама Светог пророка Илије и рекао да је једна једна од првих ствари на које нам указује житије Светог пророка Илије гостопримство, јесте практична и делатна љубав. Није то оно гостомпримство у коме ћемо некога угостити и провести с њим одређен део дана. Данас је то лако. Суштинско гостопримство значи поделити све што имам са својим ближњим и последњу корицу хлеба и дом свој, распети себе за другога.

У наставку своје беседе, Епископ Сава истиче да на том темељу гостопримства развија се и друга врлина коју нам показује житије Светог пророка Илије, а то је огњена и пламена вера, вера да је једини Спаситељ наш управо Господ који нас је створио, Господ који се нас ради оваплотио и дошао у овај свет, постао један од нас, постао у свему исти као ми, изузев у греху.

И као последицу те две врлине, јавља се и трећа која је у ствари дар Божији, која је плод нашег труда, наше вере и наше молитве, то је благодат и милост Божија, то је светлост Божија, она светлост о којој су толико говорили Свети Оци и подвижници, о светлости нествореној преко које учествујемо у Господу и окушамо Господа, закључио је Епископ Сава.


Извор: Телевизија Храм