Type Here to Get Search Results !

Десетодневна посета Грчкој за ученике и професоре богословија


На позив митрополита Китруса, Катерине и Платамона Господина Георгија, а по благослову Његове Светости Патријарха српског Г. Порфирија, током августа 2022. године огранизована је десетодневна посета Грчкој за ученике и професоре пет богословија: београдске, карловачке, нишке, крагујевачке и Богословије у Крки. На овај срдачни позив одазвала се организација „Верско добротворно старатељство“ Архиепископије београдско-карловачке која већ шести пут реализује ово путовање.


Из сваке школе је кренуло по 7 ученика, а критеријум за одабир били су успех и владање. Ђаци су пошли у пратњи јереја Владимира Марковића, јереја Бобана Стојановића, јерођакона Јована Прокина, ђакона Немање Калема, професора Александра Крстића и професора Ненада Стојановића. 

Пре поласка на пут ученике Богословија је благословио Његово Преосвештенство Господин Јустин, новоизабрани епископ западноевропски и кординатор хуманитарних активности који је уз благослов упутио и кратку поуку ученицима о значају и важности школа које ученици на овом путовању представљају као и о братској љубави која веже наша два народа, српски и грчки народ.

„Ви сте млади људи који представљају свој народ и своју Цркву и када се сусретнете са братским народима прикажите им све оно што је позитивно. Увек имајте свест о томе кога на свом путу представљате и спрам те одговорности се у понашајте. Лепо се одморите и вратите у здрављу кући и са Благословом Божијим". 

Окрепљени архијерејским благословом и речима поуке ученици су 5. августа у вечерњим сатима кренули пут Грчке.


Извор: ВДС