Type Here to Get Search Results !

Сјетимо се и не заборавимо: Гради се храм Светог Саве у Фочи


У Фочи – граду духовности, науке, културе, развитка и даровитих људи, вјековна жеља била је изградити храм у центру града, који ће бити на понос фочака, али првенствено на духовно уздизање вјерног народа Фоче. 


Причало се, пјевало се и чекало вјековима и годинама. На жалост било је противника  ове  богоугодне идеје. Благословом Божијим, а заступништвом првог српског архиепископа Светога Саве ова племенита идеја се остварује, на радост вјерног фочанског народа. Његова монументалност данас је позната широј јавности Републике Српске већ и шире. Својом љепотом коју свакодневно добија и осваја новим радовима уистину израста у величанствену и торжествену грађевину.

Потсјетимо се: земљиште за храм Светог Саве у Фочи освештао је блаженопочивши митрополит дабробосански Николај, 11. маја 1998. године. На Покров Пресвете Богородице, 14. октобра 2006. године, освештани су темељи будућег духовног изворишта са кога ће се напајати вјерни народ овога града и краја. Године 2012. храм је укровљен, а већ 2013. године стављен у богослужбену употребу. Од тада па све до данас у њему не престаје да гори кандило вјере и наде у Господа и живот будућега вијека. Истовремено радови на завршетку радова трајали су и трају.

Доласком Његовог Високопреосвештенства Митрополита дабробосанског г. Хризостома на трон наше богоспасаване Митрополије,  убрзани су радови на храму Светог Саве, прије свега на ентеријеру храма, а ове 2022. године и на коначном рјешењу екстеријера храма. Багословом митрополита Господина Хризостома и његовим непосредним учешћем у рјешавању завршних радова на храму  тренутно се изводе завршни радови екстеријера и ентеријера храма. Високопфреосвећени непрестано надзире радове, прати и даје смјернице у свим детаљима пројеката, поставља завршне каменчиће мозаика  овог грандиозног дијела и хармонизује радове трудбеника око укупне духовне и градитељске љепоте овог храма.

Тренутно се изводе радови на партерном уређењу екстеријера храма чији је идејни пројекат осмишљен од стране митрополита Хризостома и јереја Душана Андрића, а што је у идејно дијело спровео млади архитекта господин Стефан Лакић из Вишеграда. Главни, пак, и изведбени пројекат израдила је фирма „Градис инвест“ из Србца. Радови обухватају излазни плато са полукружним степеништем, литијску стазу око храма, нове пјешачке стазе и њихово осветљење, фонтану, као и хортикултурно уређење простора. Храму ће бити омогућен приступ из свих фреквентних пјешачких праваца. Укупно камено поплочање износи 1200 м2. Де факто ово ћр бити  један нов трг у нашем граду на коме ћемо у наредном периоду организовати духовне вечери, предавања, изложбе и концерте. Прије свега биће простор молитве и присутва Божјега.

Са жељом да што љепше украсимо наш Светосавски храм крајем септембра мјесеца текуће 2022. године изнад централних улазних врата храма биће постављен мозаик икона Светог Саве (попрсје), дијело мозаичара Милана Пилиповића из Бачке Паланке. Поред партера, препоруком, савјетом и благословом митрополита Хризостома, такође у септембру мјесецу ове године биће  постављен јединствени полијелеј са хоросом који увелико израђује фирма „Анастасиос“ из Солуна, власника Димитриоса Михаилидиса, који има богато искуство на пољу израде полијелеја који красе поред многих храмова у Грчкој и храмове у Шпанији, Њемачкој, Аустралији, Црној Гори, Србији (Саборни храм у Београду), Светој Гори (Хиландар). По његовим ријечима, полијелеј који буде постављен у нашем храму биће јединствен на овом простору. Његова укупна маса износиће преко 900 кг. Висина самог полијелеја биће  2,5 метра са 135 сијалица, док ће хорос пречника 6,3 метара бити богато украшен иконама и грбовима Српске православне Цркве.

У унутрашњем дијелу храма радове које даље планирамо радити су: завршетак радова на подном мермеру, сокло цијелом дужином храма, као и мермерне базе око стубова и степеништа у припрати храма, израду мермерног трона и проповједаонице, чиме би се стекли услови за освећење овог монументалног заветног храма.

Ако Бог да, завршетком свих започетих радова на овој велелепној Светосавској светињи наша црква и град Фоча добиће један духовни и градитељски бисер, који ће сведочити о нашем идентитету, односно, ко смо и што смо у 21. вијеку. Овај свети храм биће и путоказ куда и како треба да идемо, те одговор на питање: који је циљ и смисао нашега живота? Неоспорно да ће овај свети храм свједочити и о времену и људима који су себе уградили у ову светињу и на тај начин се овјековјечили. Отуда у ово потсјећање и да не заборавимо да се ХРАМ гради и позив да се УГРАДИМО у њега.

Обзиром да су у питању велики радови, те да је наступило енормно поскупљење свих грађевинских материјала, потребна је и додатна финанскијска помоћ. Сви они који себе желе да уграде у ову светињу прилог за завршетак радова може се уплатити на жиро рачун; 552-024-000-225-3846 који је отворен код Адико банке, филијала Фоча, на име Српска православна Црквена општина фочанска, за изградњу храма Светог Саве у Фочи. Унапријед свима хвала.


јереј Душан Андрић, старјешина храма


Извор: Инфо-служба СПЦ