Type Here to Get Search Results !

Епископ Пахомије освештао обновљени храм Светог великомученика Димитрија у селу Буштрање


На дан Свете великомученице Христине 06. августа 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије је осветио храм Светог великомученика Димитрија у Буштрању и служио Свету архијерејску Литургију уз саслужење свештенства Епархије врањске.


Првобитна црква у селу Буштрање је подигнута у првој половини 19. века. Пошто је стара црква била у веома лошем стању и претила је да се сруши, стари храм је разграђен 2000. године и на темељима старе цркве трудом парохијана из села Буштрање и парохијских свештеника Станимира Станисављевића, Ненада Арсића и Миодрага Данковића је подигнута нова црква.

Доласком протојереја Стојчета Петковића на парохију буштрањску 2017. године настављају се радови на обнови храма. Урађена је фасада на храму,  унутрашњост је омалтерисана и окречена и изведени су други припремни радови за освећење цркве.

Након Свете Литургије Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије је пресекао колач и уручио грамату мештанима села Буштрање за допринос при обнови храма Светог великомученика Димитрија, а члановима ЦОУО ЦО Буштрање захвалнице.

Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије је затим извршио помен испред споменика пострадалим мештанима села Буштрање из времена турског ропства.

У црквеној сали је за све госте уприличен свечани ручак који је припремио господин Милош Младеновић из Врања са породицом.


Извор: Епархија врањска