Type Here to Get Search Results !

РТС: Сестре Марина и Марија су написале најлепшу песму о Србији

Песма „Србија“ ауторско дело Марине и Марије Гобовић, ове године је у Врњачкој Бањи, на манифестацији „Србија више од лепоте“ проглашена за најлепшу песму о Србији. Близнакиње Марија и Марина воде хор „Славујчићи“ при Храму Светог Саве и негују изворну традиционалну музику.


Видео запис гостовања у "Београдској хроници", 12. авуста 2022. године


Марија и Марина Гобовић су сестре близнакиње. Обе су дипломиране правнице, станују у истој згради, мужеви им се обема зову Бојан, и обојица су електроинжињери. Једина разлика је што Марија има троје, а Марина двоје деце.

Осим тога, сестре Гобовић воде дечји хор „Славујчићи“ при Храму Светог Саве.

„Хор 'Славујчићи' постоји шест година. У јануару смо одржали један диван Божићни концерт где је присуствовао и Његова светост, Патријарх српски, господин Порфирије, и чуо је како нас две изводимо тај диван програм у Храму Светог Саве и након тога добиле смо позив да водимо хор 'Славучићи' при Храму Светог Саве, на шта смо изузетно поносне и то нам је велика част“, наглашава Марија Гобовић, гостујући у Београдској хроници.

„Учимо их нашу праву изворну музику пошто се Марија и ја годинама залажемо за очување наше традиционалне изворне народне музике и добитнице смо бројних признања и лауреата управо за очување те традиционалне музике, као и за рад и залагање са најмлађима“, додаје Марина Гомбовић.

Рад са децом није лак, напомиње Марија, али им значи што су у прилици да им пренесу своје искуство, да их анимирају и едукују. Зато позивају све заинтересоване родитеље чија деца имају дара за музику да их доведу у Храм Светог Саве, јер од 27. августа од 10.30 поново крећу часови хора.

„Наша деца су нам највећи критичари при стварању музике и при компоновању музике за децу. Марија има троје деце, девојчицу од 10, дечака од седам и бебу од 17 месеци. Мој син Јанко има осам и по година и ћеркица пет година и сви сем бебе Саре иду у хор 'Славучићи'. И деца од старије сестре исто долазе на хор и наравно да нам помажу у раду. Кад кренемо да компонујемо неку песму, ако се њима нека нумера не допада, знамо да се неће допасти ни другој деци“, објашњава Марина.

На њиховом трећем албуму Деци на дар, на пример, није се нашла једна песма јер је Маријина ћерка рекла да је јако тужна, тако да су све остале песме брзе, осим једне успаванке Лепо лане.

Ове године, у Врњачкој Бањи, на манифестацији „Србија више од лепоте“ песма Србија коју су написале Марија и Марина проглашена је за најлепшу песму о Србији.

„Песма представља спој вере и традиције, а Марина је урадила и музику и текст за ову песму и добиле смо награду за њу, на шта смо изузетно поносне. Екранизовали смо песму. Обухватиле смо прелепе пределе Србије. Снимале смо на различитим локацијама“, наглашава Марија.

„Увек смо инсистирале на тој доследности и нисмо никада одустале од тог музичког правца. Могу да кажем да имамо неколико нумера уз трубе. Наша велика пријатељица је била Уснија Реџепова и њена жеља је била: 'Немојте да се забораве моје песме и певајте пуно песама уз трубу‘. Као омаж њој, ми смо снимиле неколико нумера уз трубе, тако да се на нашем репертоару могу наћи различите нумере“, истиче Марина.

Марија и Марина тренутно припремају нови албум. Један ће бити са изворном традиционалном народном музиком. Влада Пановић, шеф Народног оркестра РТС-а, је урадио две песме и продуцент је целог албума. Други албум ће бити албум за децу са духовном музиком за који саме компонују све нумере и све ће бити посвећене Светом Сави.


Извор: РТС