Type Here to Get Search Results !

Светогорски монаси протестују против посете расколника Думенка Грчкој


У новом отвореном писму група од 17 монаха, са познатим учеником Светог Пајсија Светогорца на челу, протестује због предстојеће посете расколника Епифанија Думенка Грчкој.


Предстојатељ такозване „Православне цркве Украјине“ позван је да учествује у догађајима посвећеним Светом апостолу Павлу на острву Тасосу  од 3. до 6. септембра о.г., заједно са грчким предстојатељем, архиепископом атинским Јеронимом и патријархом цариградским Вартоломејем. Против позива у посету у једном ранијем писму већ је изражен протест  митрополиту Филипа, Неапоља и Тасоса, које је потписало више од 400 његових парохијана.

Светогорски монаси пишу да су осетили „велико изненађење, дубоку тугу и свето негодовање“ када су сазнали да је Думенко позван да саслужује са патријархом Вартоломејем и архиепископом Јеронимом.

Писмо потписује о. Гаврило из Келија Светог Христодула из манастира Кутлумуша, ученик Светог Пајсија Светогорца, који је и сам преподобни старац, и неколико других отаца који живе у келијама 20 управних манастира.

Као што су светогорски оци приметили у претходној поруци, Думенко и цела његова „црква“ су расколници према свештеним канонима. Они упозоравају на „озбиљне догматске последице за оне који се буду светотајински причешћивали с њиме“.

„Учесници у таквим несветим обредима доводе у питање своје спасење, и не поштују, него жалосте и обешчашћују свете, и не поштују апостола Павла, који излаже најупечатљивије учење о јересима и расколима“, пишу преподобни оци.

Према њиховим речима, они који планирају да Думенку доделе титулу почасног грађанина грчке општине, „награђују његове злочине и издају канонске Украјинске цркве и већи део украјинског народа који јој припада, а ми смо оцрњени пред Богом као и Грчка црква и грчки народ“.

У закључку, светогорски оци позивају вернике да усугубе своје молитве да Божјим посредовањем поремете овај „лош план“ и тако „избегну духовне последице и националну катастрофу“.

Такође позивају архијереје, свештенство и мирјане да се клоне сусрета са Думенком, а ако до њих дође, „да одбију да убудуће сарађују са онима који ће учествовати у овој несветој Литургији“.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф,