Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије: Појање прославља Творца


У навечерје празника Рођења Пресвете Богородице, Црквени хор „Хаџи Рувим“, предвођен духовником ђаконом Драганом Станојевићем и диригентом Милицом Степановић- Бабамилкић, обележио је своју крсну славу. Празнично бденије у Храму Покрова Пресвете Богородице, при коме хор безмало три деценије ствара (основан 1993), служио је протонамесник Бранко Чолић, који је хор некада духовно предводио, уз саслуживање ђакона Милорада Петровића и молитвено учешће Преосвећеног Епископа ваљевског Г. Исихија. Богослужење је употпунило појање хора и певнице и присуство бројних верника. Обраћајући се свечарима, Епископ Исихије је навео да је појање дубоко уткано у богослужење, те да долази као дар од Бога.


Човек је увек имао потребу да поје и увек се у крајњој линији то појање односило на Творца. Оно је било појање које прославља Творца, појање које нас уздиже до Њега и Њега „спушта“ са небеса до нашег нивоа. Пресвета Богородица, кад је чула глас архангела, можемо да кажемо да је то исто била једна песма у њеном срцу и да је од те песме зачет Спаситељ наш Исус Христос- рекао је Владика Исихије.

Појање је огроман део богослужења и велика је радост бити са члановима хора на њиховој слави, навео је ваљевски архијереј.

Желим вам да, благословом Пресвете Богородице, ваша песма улепшава наша богослужења, да осмишљава и даје на садржини која душу узноси ка Господу, да сви заједно прослављамо Бога у Тројици, Оца и Сина и Светога Духа- благословио је Владика Исихије чланове Хора „Хаџи Рувим“ и преломио славски колач са овогодишњим домаћицама Весном Гавриловић и Бранком Бановић. 

У оквиру богослужења прочитана је молитва за светињу брака и породице и против нечастиви сила, а сви учесници сабрања су помазани освећеним уљем.

Према традицији, прослава небеске заштитнице хора најстарије градске цркве заокружена је свечаном трпезом у парохијском дому. На сам дан празника Мале Госпојине, Црквени хор „Хаџи Рувим“ украсиће Свету Архијерејску Литургију у Храму Васкрсења Христовог, коју ће служити Епископ Исихије са епархијским свештенослужитељима.


Извор: Епархија ваљевска