Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије: Крст је слава наше свете вјере и знак живота вјечнога


Цетињско свештенство и свештеномонаштво служило је данас, на празник Воздвижења Часног Крста Господњег Свету службу Божију у Цетињском манастиру. У архипастирској бесједи пред свето причешће Митрополит Јоаникије, који је молитвено присуствовао Светој литургији, рекао је да је крст двоструки символ.


Звучни запис беседе


“Њиме се спајају у једно страдање и слава. Господ је тако благоизволио да спаси род људски: да дође у овај свијет, да прими сва наша понижења, сва наша страдања, све патње, сва отуђења, сву нашу богоостављеност… Када је узишао на Голготу, када је био распет, Он је почео онај псалам који је пратио Његовио жртвоприношење: Боже, Боже мој, зашто си ме оставио”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Објаснио је да сигурно не можемо мислити о томе да је Њега Бог оставио, јер је Он Син Божји.

“Он је ту изговорио нашу муку, нашу несрећу, али се са својом људском природом сјединио са нашим мукама, са нашим несрећама, патњама, страдањима, погибијама, са нашом смрћу… Али, Његова смрт је била живоносна. И то, не само у примјеру једног човјека – Христа Исуса, него Његова смрт оживљава све нас смртнике. Његово васкрсење је и нашпе васкрсење. Његова слава је и наша слава”, објаснио је он.

Додао је да је Он тако све устројио да ако смо спремни да будемо причасници Његовијх страдања, да наша страдања сјединимо с његовим страдањима – та страдања ће бити спасоносна.

“И Он нас никада неће оставити. Као што говори Свети апостол Павле говорећи о слави која је уготовљена хришћанима: Ако с Њиме страдамо – с Њиме ћемо и васкрснути”. нагласио је Владика Јоаникије.

Казао је дан све то открива Христов часни и животворни крст.

“Јер, крст се јавио као оруђе спасења нашега. Христов крст голготски је живоносан”, казао је Владика Јоаникије.

Рекао је да исто као и хришћани у Јерусалиму, и хришћани у Цетињском манастиру имају данас могућност да се данас клањају честици часног крста.

Говорећи о Светој царици Јелени која је нашла часни крст рекао је да је његов проналазак био велика радост за све хришћане.

“И када је јерусалимски патријарх уздигао часни крст високо, над свим народом, тада је сав народ пјевао. Господи помилуј, Господи помилуј, Господи помилуј… И ми у Цетињском манастиру имамо такву службу уочи Крстовдана. Дакле, суштина празника је иста и овдје и у Јерусалиму”, рекао је он.

Владика Јоаникије је поручио да треба да знамо и да је тек послије проналаска часнога крста Свети цар Константин подигао велике храмове у Светој земљи.

“Па је над гробом Господњим подигнут величанствен храм, који је освећен 335. године. То се звало и освећење и обновљење храма. Интересантно, храм је нови а освећење се звало обновљење: зато што Божја благодат, која силази да ли на човјека када прима свете тајне, да ли на храм када буде освећен – она га обнавља, она га чини потпуно новим, она га облачи у свјетлост Божију”, објаснио је Владика.

Казао је да се и хртам и човјек и све освећује силом часнога и животворнога крста Господњега.

“Данашњи празник је један од највећих празника. Одмах после Васкрсења и Рођења Христовога, Тројичиндана ту је и празник Воздвижења Часног Крста Господњег, јер је крст слава наше свете вјере и знак живота вјечнога. И знак нашега спасења. Часни крст нам открива како да се спасавамо у овоме животу: да се сједињујемо са Христом и у временима када нам је добро, када нам све лијепо иде, а посебно у оним тренуцима и  моментима када нам баш ништа добро не иде и када нам је све лоше. Знајте, ако смо хришћани и ако се Њему молимо, ако од Њега не одступамо – тада је Господ са нама”, поручио је вјернима сабраним на Литургији Митрополит Јоаникије.


Извор: Митрополија црногорско-приморска