Type Here to Get Search Results !

Празнично бденије и монашење у Цетињском манастиру


Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије и Митрополит ловчански Бугарске Православне Цркве г. Гаврило, који борави у посјети Митрополији црногорско-приморској, служили су вечерас празнично бденије у Цетињском манастиру поводом манастирске славе – празника Рождества Пресвете Богородице.


Звучни запис беседе


На крају бденија митрополит Јоаникије замонашио је чином расе и камилавке послушника ове свете обитељи Марка, давши му монашко име Лазар у спомен Светог великомученика кнеза Лазара Косовског.

Затим је митрополит додијелио напрсни крст игуману цетињске обитељи протосинђелу Пајсију (Ђерковићу).

У архипастирској бесједи Митрополит Јоаникије је рекао да је Пресвета Богородица послужила предвјечном Божјем плану о спасењу рода људскога.

“Славимо рођење Пресвете Богородице, благодаримо Богу на Његовим преизобилним даровима и благодати Његовој, љубави, човјекољубљу које на нас излива заступништвом Пресвете Дјеве Богородице, заступнице свих хришћана, а посебно свештенослужитеља и монаха”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

За новог монаха Лазара рекао је да га на монашки пут нијесу сигурно призвали људи него Господ и свети Његови.

“Зато смо се помолили сви заједно вечерас да га Господ укријепи својом благодаћу, својом милошћу, да га загрли својом љубављу, да га оснажи својим Светим Духом, да га охрабри на овом трновитоме путу”, казао је Владика.

“Нека ти Свети кнез Лазар Косовски буде узор у љубави, у служењу, у смирењу да би напредовао у врлинама и да би те Божја благодат увијек штитила”, пожелио је новом монаху Митрополит Јоаникије.


Извор: Митрополија црногорско-приморска