Type Here to Get Search Results !

Торжествена прослава празника славе Саборног храма у Зајечару


Празновање Рођења Пресвете Богородице, славе зајечарског Саборног храма, почело је у уторак 20. септембра свечаним вечерњим богослужењем које је предводио Његово Високопреосвештенство Митрополит видински г. Данил уз саслужење зајечарских свештенослужитеља а у присуству Преосвећеног Епископа тимочког г. Илариона.


На дан славе, у среду 21. септембра 2022, светом архијерејском Литургијом у храму Рођења Пресвете Богородице началствовао је Његово Преосвештенство Епископ тимочки господин Иларион, а саслуживали су му Његово Високопреосвештенство Митрополит видински г. Данил, видинско и зајечарско свештенство. Уз велики број верног народа Литургији су присуствовали и представници Градске Управе, Полиције, Војске Србије, лекара…

По завршетку Литургије Епископ Иларион пожелео је свим верницима срећан и благословен празник а гостима  изразио захвалност на братској љубави и молитвеном присуству. У празничној беседи владика тимочки говорио је колико је важно за хришћане да буду благодарни. Благодарност низводи са небеса у срца благодат живога Бога јер благодаран човек потврђује да је свестан силе и љубави Божје, благодаран човек је човек широког срца који уме да благодари и онде где други не налази разлог, рекао је владика Иларион и додао – Човек који је благоразуман и чистог срца увек налази разлог да благодари живом Богу и Његовој Пресветој Мајци чије рођење данас прослављамо, али такође налази разлог да благодари за ситнице и мала доброчинства који му људи учине. Такав племенити човек треба да буде слика свима нама какви треба да будемо.

Епископ је потом уручио архијерејске и црквеноопштинске похвалнице појединцима који су нарочито помогли реализацију живописа зајечарске Саборне цркве и обнову куће у којој се 1944. године  јавила Пресвета Богородица.


Извор: Епархија тимочка