Type Here to Get Search Results !

Празник рођења Пресвете Богородице прослављен у Грачаници


На празник Рођења Пресвете Богородице, у храмовима Епархије рашко-призренске, служена је Света Литургија. У манастиру Грачаница, свету Литургију служио је новоизабрани Епископ новобрдски, архимандрит Иларион, уз саслужење више свештеника и уз присуство великог броја верника, док су за певницом појали призренски богословци, заједно са сестрама манастира.  


Поред председнице општине Грачаница  др Љиљане Шубарић, Светој Литургији присуствују и директори општинских служби, радници, директори школа са ученицима и професорима. Такође, били су присутни и помоћник директора Канцеларије за КиМ Иван Вујић, министар за заједнице и повратак Горан Ракић,  као и челници Српске листе. У својој беседи, отац Иларион је благословио све присутне вернике и поручио да сви треба да буду једно, јер је то и заповест Божија.

“Нека је срећан данашњи празник и слава онима који данас славе. Да да Господ да се сакупљамо и да будемо једно, литургијски и литијски на многаја љета. Нека Покров Пресвете Богородице буде са овим градом и овом светом обитељи”, казао је отац Иларион.

Након Свете Литургије, улицама Грачанице је кренула Литија до зграде општине, где је пререзан славски колач. Отац Иларион је честитао славу градоначелници, госпођи Љиљани Шубарић и захвалио се свим присутнима, а посебно гостима који су дошли из других места и градова:

“Посебно нам је драго што, поред наших домаћина, имамо и госте из Новог Сада, Београда, Суботице, Сремске Митровице… Хвала вам што долазите и пружате нам вашим присуством подршку у нашој борби за опстанак на територији Косова и Метохије”, истакао је новоизабрани Епископ Иларион.

Председница општине Грачаница Љиљана Шубарић је честитала свима крсну славу и Дан општине Грачаница.

“Општина Грачаница слави дан када је формирана наша локална самоуправа, један од стубова нашег опстанка. Славе сви наши грађани, школе, вртићи, домови здравља, домови културе”, истакла је она.


Извор: Епархија рашко-призренска и косовско-метохијска