Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије: Пресвета Богородица је једина од свих могла да постане Мајка Спаситеља


Празник Рођења Пресвете Богородице обележен је великом молитвеном свечаношћу у Храму Васкрсења Христовог. Свету архијерејску Литургију је служио Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Исихије, уз саслуживање свог заменика протонамесника Филипа Јаковљевића, архијерејског намесника другог ваљевског протонамесника Саше Максимовића и више свештенослужитеља из Ваљева и појање Црквеног хора „Хаџи Рувим“ под управом Милице Степановић- Бабамилкић. На Литургији, у чин свештеника Епископ Исихије рукоположио је Милорада Петровића, досадашњег ђакона при Храму Покрова Пресвете Богородице.

Мало је личности чије рођење прославља наша Света Црква, јер иако велики догађај за сваког човека, оно је и улазак у греховни свет који је у нашем праоцу Адаму отпао од Бога, иако створен добар. Осим Рођења Господа Христа – догађаја изнад свих догађаја, наша Света Црква прославља још само рођења Пресвете Мајке Божје и Светог Јована Претече и Крститеља Господњег. Та рођења су најблискије повезана са Рођењем Господа, објаснио је Епископ Исихије у литургијској проповеди значај данашњег празника. Црква нам говори да су ове три личности примиле благодат Божју још у утроби мајки и од Бога изабрани да послуже нашем спасењу.

Пресвета Богородица је једина од свих могла да постане Мајка Спаситеља нашег зато што је живела праведним животом и без греха. Благодат која ју је осенила још у утроби њене, такође беспрекорне мајке, омогућила јој је да живи непорочним животом. Да живи у потпуности посвећена Богу, у закону Божјем и свако слово и сваку јоту закона испуни својим животом. Она је толико изузетна да ју је првосвештеник Захарија увео у „светињу над светињама“ у јерусалимском храму. Тамо где људска нога није смела да крочи, већ само првосвештеник и то ретко, да би окадио- указао је Епископ Исихије на неке тренутке из живота мале Назарећанке Марије, богоизабране да роди Сина Који ће спасити људски род.

Тумачећи јеванђељски одломак који се чита на Богородичине празнике (лк 10, 38-42)  о сестрама Марти и Марији, двема женама које су блиске са Господом, а које га на потпуно различите начине дочекују у свом дому – Марта се труди да Га послужи, а Марија свим срцем слуша Његову реч, Владика Исихије указао је да нам овај одломак описује служење Пресвете Богородице, која је задржала „оба дела“, илити оба приступа служења. Наравно, нагласио је он, највише труда и размишљања посветила је ономе што је важније, а то је слушање и погружавање у реч Божју. 

Ово јеванђеље нас учи како и ми треба да примимо Господа. Најпре овде на Светој Литургији, када се сабирамо и када се причешћујемо Његовим светим телом и часном крвљу, да приступамо са вером и љубављу и трудећи се да послужимо Господу, а још више да примимо Његову благодат и учење. Да га усвојимо и учинимо делом себе- закључио је Владика Исихије, благосиљајући сабране у Храму Васкрсења Христовог на Малу Госпојину.

Приликом Литургије, Владика Исихије у чин свештеника рукоположио је досадашњег ђакона при Покровском храму Милорада Петровић, помоливши се Мајци Божјој да га својим молитвама заштити и укрепи његов свештенички пут. На крају Литургије прочитана је молитва за очување брака и породице.


Извор: Епархија ваљевска