Type Here to Get Search Results !

Епископ Јован: Само је кроз Литургију могуће разумети заједницу Бога и људи


Епископ Јован: Ми се на Литургији најприсније сједињујемо са Богом. Постајемо једно са Богом, на првом месту кроз Свету Тајну Причешћа. Зато бити на Литургији, али учествовати у Литургији, а у Литургији се учествује кроз Свето Причешће.


Звучни запис беседе


У суботу, 3. септембра 2022. године, када наша Црква молитвено прославља Светог апостола Тадеја, светог мученика Васу са децом и светог свештеномученика Рафаила Шишатовачког, верни народ села Неменикуће дочекао је свог Архијереја и активно учествовао у евхаристијском сабрању у храму Светих апостола Петра и Павла, најпре певањем богослужбених песама, а потом и кроз Свето Причешће.

Његовом Преосвештенству Епископу шумадијскому Г. Јовану саслуживали су: протојереј-ставрофор Љубиша Смиљковић, протојереј-ставрофор Драгољуб Ракић, протојереј-ставрофор Симеун Продановић (гост из епархије аустријско-швајцарске), протонамесник Горан Лукић, јеромонах Серафим (Ракановић), јерођакон Василије (Старовлах) и ђакон Бојан Миленовић.

По прочитаном јеванђелском зачалу Преосвећени Владика Јован је, поред осталог, рекао: Човеку је потребно спасење зао што је човек створен за пуноћу живота. Не делимичан живота, него пуноћа, да буде испуњен живот, а живот је једино исспуњен Богом. А када је човек испуњен Богом њему ће и овај свет у коме живи бити испуњен. Али ако ми будемо испунили себе светом исамо овим што је земаљско, што је пролазно, онда смо ми празни, јер немамо пуноћу и немамо испуњење, а Бог је тај који испуњује, браћо и сестре. Човек је створен за пуноћу живота, односно човек је створен за Царство Небеско. Није Бог нас створио за само овај свет, и за само ово што је привремено, што је пролазно, него за вечно. И тек када све ово имамо и када Свету Литургију разумемо као заједницу Бога и људи, онда ћемо разумети и своје хришћанско послање. 


Извор: Епархија шумадијска