Type Here to Get Search Results !

„Душа Србије“ – виртуелна екскурзија по храму Светог Саве


Храм Светог Саве један је од највећих православних храмова на свету и прави драгуљ Београда. Мозаици у храму су истинско уметничко дело. Златни мозаик са више од 50 милиона делића направио је тим руских и српских уметника на основу средњовековне балканске и византијске традиције.


Интерактивна виртуелна екскурзија „Душа Србије“ помоћи ће да се мозаик у храму прикаже до најситнијих детаља, испричаће његову историју и открити његов значај. Овај дигитални пројекат урађен је на бази фотографија високе резолуције. Захваљујући врхунској оштрини снимака, мозаик се може разгледати при увећању од стотину пута, у свим правцима.

Важна мисија виртуелне екскурзије по Храму на Врачару није само да покаже лепоту мозаика, већ и да открије намеру стваралаца и уметника. Екскурзија омогућава да се за кратко време урони у историју мозаика, открије његов смисао и суштина. „Душа Србије“ постављена је на сајтовима: www.hramsvetogsave.rs и www.svetogsave.com доступна је свим корисницима интернета на српском, енглеском и руском језику.

Епископ ремезијански Стефан: „Храм Светог Саве није само наш понос, духовни и културни центар Београда, већ и право чудо архитектуре. Драго нам је што ће пројекат „Душа Србије“ омогућити да покажемо његову лепоту и грандиозност свима који још не могу да дођу у нашу земљу и виде га својим очима. Сигуран сам да пројекат неће оставити равнодушним ни наше парохијане ни госте града који ће захваљујући овом „прелепом путовању кроз Душу Србије“ моћи боље да упознају храм и историју његовог настанка.”

Велики пројекат „Душа Србије” реализован је уз подршку руске компаније „Гаспром њефт“ која је финансирала израду мозаика главне куполе, олтарског простора и централног дела храма.

Александар Дибаљ, члан Управног одбора „Гаспром њефт“: „Црква Светог Саве заиста јесте душа Србије — главни културни и верски симбол земље. Стога смо у нашем дигиталном пројекту желели да пренесемо, пре свега, емотивну перцепцију лепоте и велелепности храма, како би то свако могао да осети, како у целини, тако и у детаљима, и буде прожет снажном енергијом и атмосфером. Срећни смо што смо успели не само да учествујемо у стварању овог грандиозног уметничког дела, већ и да публици широм света пружимо прилику да га види“.


Извор: Храм Светог Саве