Type Here to Get Search Results !

Најава: XXI Православни дјечији сабор Црне Горе одржаће се под слоганом „Благо мени“


Највећа дјечија манифестација Митрополије црногорско-приморске „Православни дјечији сабор Црне Горе“, одржаће се у недјељу, 25. септембра 2022. године, у Саборном храму Светог Јована Владимира у Бару. Након двије године паузе, због епидемије корона вируса, Дјечији сабор ће се ове године одржати по двадесет први пут. Сабору ће присуствовати дјеца из свих градова Црне Горе, а за сада је најављено учешће више од 1400 дјеце.


Двадесет први Дјечији сабор организује се под слоганом „Благо мени“ и биће посвећен успомени на блаженопочившег Митрополита Амфилохија са чијим благословом је почело и одржавање ових сабрања. У том смислу и поднаслов овог сабрања гласи „Дјеца Црне Горе свом Митрополиту Амфилохију“. Митрополитова улога на пољу просветног и катихетског рада у Црној Гори је немјерљива, нарочито имајући у виду да је блаженопочивши Владика иницирао обнову вјерске наставе при парохијама у Црној Гори, обнављање Цетињске богословије, као и многе друге активности и програме који су намијењени дјеци и младима.

Овогодишњи дјечији Сабор као и претходних година почеће Светом архијерејском литургијом, коју ће служити Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије. Предвиђено је да служба Божија почне у 8 часова, а на литургијском сабрању одговараће хор Свете мати Ангелине из Никшића под диригентском управом професорке Ане Бојић.

Након Свете литургије и доручка за дјецу услиједиће свечано отварање Сабора, које ће благословити Митрополит Јоаникије. Након Митрополитовог поздравног слова, одржаће се и специјалан програм „Златно дрво Митрополита Амфилохија“ у коме ће дјеца кроз сложени игроказ и мултимедијалну представу илустровати најважније аспекте из дјеловања Митрополита Амфилохија у Црној Гори. Игроказ је са ученицима из Бара припремила вјероучитељица Славица Орландић са сарадницима. У току програма пјеваће и дјечији хор, као и специјална гошћа млада Павлина Радовановић из Ораховца. Ова талентована дјевојчица је наступала широм региона, а нарочито су запажени њени наступи које је имала у Москви приликом прославе Дана побједе текуће године.

Свечано отварање XXI Православног дјечијег сабора Црне Горе ће се завршити заједничком фотографијом свих учесника са Митрополитом Јоаникијем, а након тога, од 13 часова, услиједиће читав низ радионица, тамичења и активности у којима ће учествовати сва присутна дјеца, наравно свако према својим афинитетима. За оне са наглашеном умјетничком цртом биће уприличене ликовна, вајарска, пјесничка, музичка, као и фото и дизајнерска радионица у оквиру којих ће се дјеца надметати у сликању, обликовању и осмишљавању различитих мотива, а нарочито оних који су везани за дјело блаженопочившег Владике. Спортска надметања подразумијевају такмичење дјеце у фудбалу и кошарци за двије узрасне категорије, такмичење у стоном тенису и шаху, као и дјеци омиљене „игре без граница“. Поред тога дјеца ће моћи да узму учешћа у радионици народних игара и пјесама, радионици хитне помоћи и вјештина преживљавања у природи и на мору.

Посебан садржај за дјецу и све госте Сабора током цијелог дана биће и изложба „Пут Митрополита Амфилохија” – смјештена на пет пунктова унутар гумна Храма Светог Јована Владимира. Посјетиоци изложбе ће моћи да виде поставку која је реализована веома креативно уз помоћ доста реквизита и примјеном савремених технологија. Циљ аутора био је приказати Митрополитов живот, личности и догађаје које су обиљежиле одређени период у његовом животу. За одржавање ове изложбе најзаслужнији су вјероучитељи о. Слободан Лукић из Будве, Ирена Папић из Херцег Новог, Надица  Радовић, Зорка Пејовић и Видосава Живковић из Подгорице.

Све ове активности одржаваће се симултано од 13 до 15 часова, а након завршетка радионица и ручка за све учеснике, дјеца ће се поново сабрати на платоу Саборног храма Светог Јована Владимира. Тада ће почети дјеци омиљени дио сабрања  – квиз знања из вјеронауке у ком ће се такмичити најдаровитији ђаци, уз громогласну подршку својих другара. Квиз знања осмислили су вјероучитељи Тијана Лекић и Јовица Вукасовић.

На самом крају манифестације, око 17 часова, биће уручене награде и признања за побједнике у свим категоријама, а биће додијељено и традиционално признање „Вјероучитељ године“. Такође, овом приликом организатори ће се захвалити посебним благодарницама свима који су помогли одржавање ове благословене манифестације.

Из Катихетског одбора Митрополије црногорско-приморске позивају сву дјецу добре воље да се укључе и дођу на XXI Дјечији сабор Црне Горе, да се упознају са радом у школама вјеронауке и да се придруже православној вјерској настави у свом мјесту.


Извор: Митрополија црногорско-приморска

Рубрика