Type Here to Get Search Results !

Древни сиријски манастир добија електричну опрему од руске државе и Цркве

У патријаршијском манастиру Свете равноапостолне Текле у Малули, у Сирији, у понедељак је уприличен посебан догађај, када је овом свештеном обитавалишту уручен комплет електричне опреме на соларне панеле.


Опрема ће подмирити све манастирске објекте, укључујући цркву, конаке сестара и објекте у којима врше своја послушања, саопштило је Руско православно представништво при Антиохијској православној цркви

Свечаности је присуствовао низ руских државних великодостојника. Цркву је представљао архимандрит Филип (Василцев), представник Патријарха Кирила при Антиохијској Цркви.

Делегацију су у порти манастира дочекали викар патријарха антиохијског Јована X  епископ лариски Муса, игуманија Пелагија и архимандрит Матеј (Рузук).

На свечаности је указано на то да је у протекле две године из Русије послато више од 45 тона помоћи, укључујући храну, средства за хигијену, школски прибор, играчке и друго. Кабинет Председника Руске Федерације обезбедио је и набавку, монтажу и пуштање у рад дизел електрана у болницама и градовима. У јуну ове године, манастиру Рождества Пресвете Богородице у Седнају уручене су иконе осликане у московском Даниловском манастиру, уз хуманитарну помоћ за сирочад о којима се брине у манастиру.

А сада је одлучено да се манастир Света Текла напаја струјом преко соларних панела.

Епископ Муса заблагодарио је од срца, рекавши: „Немогуће је пронаћи речи којима би се изразила љубав руског народа и Руске цркве према Антиохијској Цркви ... Ми смо једна Црква и један народ.“

После обреда руска и сиријска делегација упутиле су се ка храму, где су се поклониле моштима покровитељке  манастира Свете Текле.

Манастир Свете Текле налази се на Унесковој листи светског наслеђа. ИСИС је извршио инвазију на мали град Маалула 5. септембра 2013. године, вршећи дивљаштво над хришћанским живљем и конацима, уништавајући сва света места у граду. 3.000 становника је побегло из града, остављајући само муслимане и четрдесетак монахиња у манастиру, од којих је 12 отето, а почетком децембра исте године. Монахиње су ослобођене у марту 2014. године.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com