Type Here to Get Search Results !

Епископ Јован освештао храм Светог Никодима у Америћу


У суботу 15. октобра 2022. године, када наша Света Црква прославља и празнује Светог свештеномученика Кипријана и Преподобног Андреја, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован освештао је храм Светог Никодима Архиепископа српског у Америћу и у новоосвештаној цркви одслужио свету архијерејску Литургију.


Звучни запис беседе


Епископу Јовану саслуживали су: јеромонах Серафим (Ракановић), протојереј-ставрофор Драгољуб Ракић, архијерејски намесник опленачки протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, архијерејски намесник космајски протојереј-ставрофор Љубиша Смиљковић, архијерејски намесник младеновачки протојереј-ставрофор Жељко Ивковић, протојереј-ставрофор Слободан Кеџић, протојереј Александар Марковић, јереј Милутин Гашевић, протођакон Иван Гашић, ђакон Стеван Илић и ђакон Саша Костадиновић.

Лепоти богослужења допринели су Српски православни појци из Београда.

Владика је пре полагања Светих моштију у Часну трпезу поучио верни народ о значају освештавања храма и обзнанио да ће у Светом престолу америћке цркве бити честица моштију Светог великомученика Лазара Косовског.

Епископ је подсетио да благодатно дејство Светиње просијава и обасјава сваког човека, који отвара своје срце према Господу и предаје се Божијој милости. Владика Јован је рекао да се управо вратио са страдалног Косова и Метохије где је био на устоличењу Његове Светости патријарха српског Г. Порфирија и замолио верни народ овог шумадијског села да се моли за наш народ на Косову и Метохији, с обзиром на то да су изложени сталном прогону и страдању.

Након Литургије Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован одликовао је Архијерејском граматом признања Градску општину Младеновац, Архијерејским граматама захвалности: Предузеће галантерија Васиљевић, г. Мирослава Васиљевића, г. Драгутина Животића г. Живорада Стевановића, г. Првослава Стевновића, а Архијерејским захвалницама: гђу Драгану Вујанић, г. Душка Ковачевића, г. Радослава Смиљанића, г. Александра Вујичића, г. Слободана Стевановића сви из Амерића. Након евхаристијског сабрања приступило се трпези љубави коју је протонамесник Жељко Милић са својим верницима са љубављу припремио.


Извор: Епархија шумадијска